GGD wordt een belangrijke speler in de jeugdgezondheiszorg.
GGD wordt een belangrijke speler in de jeugdgezondheiszorg.

Eén Jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 18 jaar

Algemeen Algemeen

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor 0 tot 4 jarigen in de regio's Vallei, Zuidoost-Utrecht en Lekstroom wordt per 1 januari 2016 ondergebracht bij GGD regio Utrecht. Dit betekent dat alle kinderen van 0 tot 18 jaar uit de regio voortaan terecht kunnen bij één organisatie. Hiermee komt ook voor deze gemeenten de integrale Jeugdgezondheidszorg (iJGZ) tot stand.

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor kinderen van 0 tot 4 jaar wordt momenteel uitgevoerd door de consultatiebureaus van Vitras. Per 1 januari 2016 neemt GGD regio Utrecht deze zorg over. In andere gemeenten voert GGD regio Utrecht al langer de JGZ voor kinderen van alle leeftijden uit, de zogenoemde integrale JGZ. Judith Ludding, manager JGZ: 'Deze ervaring leert ons dat de intensieve contacten met ouders in de eerste vier levensjaren, een goede basis vormen voor het meedenken en ondersteunen bij het opgroeien in de jaren erna'. De consultatiebureaus blijven op dezelfde locatie. Alle ouders worden via een brief op de hoogte gebracht van de overgang.

Gemeenten tevreden
De twaalf gemeenten waren zeer tevreden over de manier waarop Vitras het werk uitvoerde, maar hebben gekozen voor integrale JGZ bij de GGD. Dinie van der Linden, bestuurder Vitras: 'We begrijpen de keuze van gemeenten en hebben er vertrouwen in dat zowel de gezinnen als de medewerkers bij GGD regio Utrecht in goede handen zijn'. Voor informatie over de zorg voor 0 tot 18 jaar: website van GDD regio Utrecht www.ggdru.nl.  
(Irma van der Horst)