Cynthia Vrijsen en Marianne Houtkamp zijn druk met de voorbereidingen voor de Dag van de Mantelzorg.
Cynthia Vrijsen en Marianne Houtkamp zijn druk met de voorbereidingen voor de Dag van de Mantelzorg.

Mantelzorger, laat je zien

Algemeen Algemeen

Op 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Het thema dit jaar is: 'Laat je zien'!

door Henk van de Bunt

Reden voor Steunpunt Mantelzorg, om een dag te organiseren waarop alle mantelzorgers in de zes kernen van deze gemeente in de schijnwerpers staan. Op het programma staan diverse workshops, een heerlijk  diner, een verassingsgeschenk en de kick off van de lokale campagne Werk & Mantelzorg.

Mantelzorgen, het langdurig zorg verlenen aan een naaste, kost tijd en vraagt energie. Het Steunpunt Mantelzorg vindt het belangrijk dat mantelzorgers weten dat ze er niet alleen voor staan en dat hun inzet gewaardeerd wordt. De dag staat daarom in het teken van ontspanning, ontmoeting en ervaring. Mantelzorgconsulent Cynthia Vrijsen: 'De Dag van de Mantelzorg vindt plaats in woonzorgcentrum d' Amandelboom aan de Houdringelaan 82 in Bilthoven. Op het programma staan diverse workshops zoals Mindfullness, voetreflexmassage, memobord maken en een demonstratie van Zora de zorgrobot. Na afloop van de feestelijke middag wordt  een driegangen diner aangeboden aan de aanwezigen en krijgt iedereen een verassingsgeschenk'.

Start
Op de Dag van de Mantelzorg start ook de lokale campagne Werk & Mantelzorg. Collega mantelzorgconsulent Marianne Houtkamp is hiervan projectleider. Zij licht toe: 'Het is een campagne, die gericht is op werkende mantelzorgers en werkgevers. Langdurige zorg voor een naaste kost tijd en vraagt energie. Zeker wanneer iemand daarnaast ook een baan heeft. Een goede balans is daarom belangrijk. In de campagne laat het Steunpunt zien dat er meer mogelijk is dan je denkt en worden werkgevers/organisaties  en werkenden uitgenodigd om mantelzorg bespreekbaar te maken op de werkvloer'.

VIP
De campagne Werk & Mantelzorg duurt 3 maanden en zal verschillende organisaties en bedrijven in deze gehele gemeente bezoeken om werkende mantelzorgers te bereiken. Hiervoor wordt samengewerkt met Samen voor De Bilt, de organisatie voor maatschappelijk betrokken ondernemen in alle zes kernen. Op 10 november vanaf 10.30 uur is de VIP-bus het decor voor de start van de campagne. De VIP-bus, een omgebouwde SRV-wagen, staat de hele dag op het terrein van Zorgcentrum d'Amandelboom met informatie en activiteiten voor de medewerkers in de zorg en mantelzorgers in de gehele gemeente.

Apotheek
Vanaf 2 november kunnen klanten van de Stichtse Apotheek (Burgemeester de Withstraat 59 in De Bilt) kennismaken met de activiteiten van het Steunpunt Mantelzorg. In de wachtruimte van de apotheek is een informatietafel ingericht en de medewerkers van de apotheek maken de bezoekers en klanten attent op de activiteiten voor mantelzorgers. De Stichtse Apotheek organiseert ook een speciale activiteit op deze dag: 'Medicatieveiligheid en Mantelzorg'. Op 10 november, om 10.00 uur zijn mantelzorgers welkom bij deze bijeenkomst in de Stichtse Apotheek.

Aanmelden
Mantelzorgers in De Bilt, die willen deelnemen aan de Dag van de Mantelzorg kunnen zich voor 2 november gratis aanmelden via mantelzorg@mensdebilt.nl.

Zij die verhinderd zijn kunnen zich (wel) laten registreren als mantelzorger en het cadeau aanvragen via mantelzorg@mensdebilt.nl.