V.l.n.r. het dagelijks bestuur van het Dorpsberaad Westbroek: voorzitter Gert-Jan Braas, vicevoorzitter Evert Hennipman, penningmeester Cees Oostveen en secretaris Jan Hennipman.
V.l.n.r. het dagelijks bestuur van het Dorpsberaad Westbroek: voorzitter Gert-Jan Braas, vicevoorzitter Evert Hennipman, penningmeester Cees Oostveen en secretaris Jan Hennipman.

Dorpsberaad Westbroek zoekt verbinding

Algemeen Westbroek

door Henk van de Bunt

Het Dorpsberaad Westbroek heeft voor dinsdag 3 november een besloten gezamenlijk overleg aangevraagd met de diverse politieke partijen van de Gemeente De Bilt. 

Voorzitter Gert-Jan Braas: 'Als Dorpsberaad Westbroek zijn we inmiddels zo'n zes jaar actief en nog altijd lukt het niet goed om de juiste verbinding te maken met de beleidsmakers van de gemeente De Bilt. Zo wordt er bijvoorbeeld al zes jaar aandacht gevraagd en suggesties gedaan inzake de verkeersveiligheid. Inzake het onderhoud aan de Huydecoperweg kostte het bijna drie jaar van overleg voordat er eindelijk invulling gegeven werd aan toezeggingen. We proberen het Westbroekse geluid door te laten klinken in het gemeentehuis, maar helaas blijkt de ambtelijke besluitvorming hier niet altijd rekening mee te (kunnen) houden. Hoewel wij realistisch genoeg zijn om te beseffen dat niet alle wensen een passende invulling kunnen krijgen, leeft op dit moment een sterk gevoel dat de rol van het Dorpsberaad beter kan als het van twee kanten komt'.

Gradaties
Secretaris Jan Hennipman: 'In de diverse partijprogramma's wordt - in verschillende gradaties - aandacht geschonken aan de (kleine) kernen van de gemeente De Bilt en aan Westbroek in het bijzonder. Wij zijn benieuwd hoe de politieke partijen in De Bilt hier vorm aan geven en welke bijdrage het Dorpsberaad Westbroek kan leveren in het verwezenlijken van de diverse aandachtspunten. Om deze reden willen wij hen uitnodigen om concreet een aantal onderwerpen met ons te bespreken'.

Onderwerpen
Het Dorpsberaad wil tijdens deze bijeenkomst in het bijzonder aandacht voor een drietal actuele thema's voor Westbroek. Gert-Jan Braas: 'Wij zouden graag inhoudelijk willen overleggen over o.a. het Wijk- en Dorpsgericht Werken (op welke wijze is dat succesvol in te vullen), de verkeersveiligheid in Westbroek (denk hierbij ook aan het sluipverkeer in combinatie met de gesloten verklaring voor de Korssesteeg) en de mogelijkheden tot betaalbare woningbouw in Westbroek (om de vitaliteit en leefbaarheid van het dorp te waarborgen voor de toekomst).'

Enthousiast
Het Dorpsberaad wil aandacht vragen voor de genoemde thema's en proberen hier concrete toezeggingen van de politieke partijen aan te koppelen. Hennipman: 'De politiek van De Bilt reageert in ieder geval enthousiast. Wij hebben alle 10 politieke partijen uitgenodigd en de eerste 4 hebben zich al aangemeld. Eerlijk gezegd verwacht ik dat ze alle 10 aanwezig zullen zijn. Om te voorkomen dat het een 'verkiezingsdebat' wordt, is gekozen voor een besloten bijeenkomst zonder aanwezigheid van belangstellenden. Uiteraard worden de uitkomsten van het overleg wel teruggekoppeld naar de inwoners van Westbroek, onder meer doordat De Vierklank verslag zal doen van deze avond.'