Coördinator VPTZ de Biltse kernen Geza Mobers, en de vrijwilligers Luco Meijer en Irene van Westerop ondersteunen mantelzorgers door er te zijn.
Coördinator VPTZ de Biltse kernen Geza Mobers, en de vrijwilligers Luco Meijer en Irene van Westerop ondersteunen mantelzorgers door er te zijn.

VPTZ: Mantelzorgondersteuning

Algemeen Algemeen

Zaterdag 10 oktober was het de Internationale Dag van de Palliatieve zorg, een goed moment om met de mensen achter de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg de Biltse kernen (VPTZ de Biltse kernen) in gesprek te gaan.

door Marijke Drieenhuizen

VPTZ de Biltse Kernen ondersteunt al 30 jaar mensen uit de zes kernen met een levensbedreigende ziekte en hun naasten in de palliatieve en terminale levensfase. Tweeëntwintig vrijwilligers hebben dit jaar al 34 mensen ondersteund door er gedurende de week meerdere uren te zijn in de ochtend, middag of avond. Coördinator Geza Mobers en de vrijwilligers Irene van Westerop en Luco Meijer spreken vol respect en met een groot hart over dit werk.

Hulp
Nederland telt ongeveer 3,5 miljoen mensen die zorg verlenen. Daarvan zijn er ongeveer 600.000 mantelzorgers die een dierbare in de laatste levensfase (zowel thuis als elders) ondersteunen. Zij doen dit gemiddeld 33 uur per week gedurende een periode van gemiddeld vijf maanden. Driekwart van deze mantelzorgers ervaart hun taak als zwaar tot en met volledig overbelast Vaak is daar al een lange periode van mantelzorg aan vooraf gegaan. Om die taak enigszins te verlichten biedt VPTZ hulp, geen medische handelingen maar wel vergaande verpleegkundige handelingen. De mantelzorger kan dan met een gerust hart een aantal uren eens even iets anders doen, al was het alleen maar slapen.

Palliatieve zorg
Geza Mobers ziet dat steeds meer mensen de weg naar VPTZ vinden. 'Dat is goed. Wij willen graag de mantelzorger ontlasten door hun zorg even over te nemen. Het is fijn als wij niet op het allerlaatste moment worden ingeschakeld. Ook in de fase daarvoor kunnen wij al veel betekenen voor de mensen. We leren ze kennen maar ook weten we dan wat belangrijke zaken voor hen zijn. Daardoor kunnen we in de laatste fase ondersteuning op maat leveren'. Luco Meijer: 'Het is zo jammer als mensen ons achteraf melden – ik wilde dat jullie er veel eerder waren geweest -'. Door de opzet van het Dienstenoverleg door Mens De Bilt zijn er inmiddels al vele lijntjes gelegd tussen verschillende organisaties. Geza Mobers: 'Dat is een mooi overleg waar wij veel baat bij hebben'. VPTZ participeert in het Cirkelteam waarin de Biltse en Bilthovense huisartsen, de thuiszorgorganisator Vitras en hospice Demeter samenwerken. Samen zorgen zij ervoor dat er alle dagen deskundige zorg, begeleiding en liefdevolle ondersteuning geboden wordt. Geza Mobers: 'Het zou mooi zijn als zo'n Cirkelteam ook in de andere kernen zou worden opgezet'.

Goed geschoold
De vrijwilligers van VPTZ hebben allen een basistraining doorlopen. Daarnaast nemen zij jaarlijks deel aan trainingen die VPTZ Nederland organiseert. Momenteel kan er gekozen worden uit 13 trainingen, waaronder Kennis van ziektebeelden, Dichtbij jezelf, dichtbij de ander en bijvoorbeeld Omgaan met dementie. Irene van Westerop: 'Ook komen wij eenmaal per maand bij elkaar en praten we over onze ervaringen of vragen anderen om raad. Wij noemen daarbij nooit namen maar de eerste letter van de achternaam. Privacy nemen wij heel serieus'.

Geen oordeel
Natuurlijk maken de vrijwilligers veel mee, soms kunnen ze dat begrijpen soms ook niet. Geza Mobers: 'Wat er ook gebeurt, wij ondersteunen en vellen geen oordeel. Wij bewegen mee in de situatie, veranderen niets en doen alleen dat waar behoefte aan is. Wij zijn ook niet zwaar op de hand, er is ook plaats voor humor'. Irene van Westerop: 'Wij wonen allemaal binnen de gemeente De Bilt, weten wat er speelt en staan midden in de samenleving'. Luco Meijer vertelt waarom werken voor VPTZ zo mooi is: 'We werken niet onder druk van een organisatie waardoor we heel vrij in een relatie staan. Wij kunnen er zijn voor die ander, luisteren naar hun verhalen en signaleren als er iets mis dreigt te gaan. Wij hebben en nemen daar de tijd voor. Die tijd hebben veel andere organisaties niet'.

Meer informatie
Iedereen met een levensverwachting van minder dan 1 jaar kan aangemeld worden, dat gebeurt via huisartsen, de thuiszorg of de direct betrokkenen. VPTZ is er voor inwoners van heel De Bilt, de inzet is kosteloos en een eerste afspraak kan geregeld worden via Geza Mobers. Zij is bereikbaar op haar mobiele telefoonnummer 06- 134 29 515 of via de mail g.mobers@vptz-debiltsekernen.nl