Buurtsportcoach Sebastiaan Klok laat mensen bewegen.
Buurtsportcoach Sebastiaan Klok laat mensen bewegen.

Fittest voor 60-plussers uit gemeente De Bilt

Algemeen Sport

door Henk van de Bunt

De gemeente De Bilt, Mens De Bilt en Gymnastiekvereniging Fraternitas organiseren op zaterdag 28 november een Fittest voor mensen van 60 tot 70 jaar. Zij kunnen in sporthal HF Witte Centrum hun fitheid laten meten. Na de test krijgen deelnemers een sportadvies.

Buursportcoach Sebastiaan Klok: 'Indien gewenst kan men zich daarna inschrijven voor een introductiecursus bij een GALM-beweeggroep. Mensen die (meer) willen gaan bewegen, kunnen zich aanmelden via de antwoordkaart die zij via de post thuis ontvangen of telefonisch via (06) 30596578'.

Groepen
In De Bilt en ook in de gemeente Baarn zijn momenteel beweeggroepen actief, die voortkomen uit het project Sociaal Vitaal. Sociaal Vitaal is voor mensen van 65 tot 80 jaar die onvoldoende bewegen, graag (meer) sociale contacten willen en energieker in het leven willen staan. Oftewel, voor mensen met licht-matige eenzaamheid of een risico hierop. Klok: 'Deelnemers doen een fittest en kunnen zich daarna aanmelden voor een wekelijkse beweegprogramma. In de Bilt zijn al langere tijd twee beweeggroepen actief. Doel is om weer plezier in bewegen te krijgen én om spelenderwijs het thema weerbaarheid en sociale vaardigheidstraining aan te bieden. De beweegdocenten (allen met een MBvO / Galm-opleiding) worden hier speciaal voor bijgeschoold. Ook wordt een aantal voorlichtingen na afloop van de beweegles aangeboden over onder meer ontspanning, voeding en medicijngebruik'.

GALM
Galm staat voor Gewoon sportief en in beweging, Actief in sport, spel en oefening, met een Leeftijd vanaf 55 jaar en Met elkaar. Galm kent al groepen, die een uurtje onder vakkundige leiding sporten op dinsdag- en vrijdagochtend in het H.F. Witte Centrum in De Bilt, op dinsdagavond in het Lichtruim in Bilthoven en op woensdagmiddag in De Vierstee in Maartensdijk.

Fittest
Na aanmelding krijgt iedereen bericht wanneer hij of zij wordt verwacht. De fittesten vinden plaats in de ochtend. De fittest duurt ongeveer anderhalf uur en kan op ieders eigen niveau worden uitgevoerd. De kosten voor deelname zijn 3 euro en dienen contant voorafgaand aan de test betaald te worden. De fittest en eventueel het vervolgtraject zijn een mooie gelegenheid voor mensen die in beweging willen komen, maar niet precies weten wat of waar.

Waarom meer bewegen?
Sebastiaan Klok: 'Met het klimmen van de jaren wordt het op peil houden van fitheid en gezondheid steeds belangrijker. Bewegen is gezond voor lichaam en geest, maar vooral erg leuk. De beweegnorm is een halfuur matig bewegen per dag. Door voldoende beweging wordt men niet alleen fitter, maar het is ook goed voor (nieuwe) sociale contacten'.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit project kunnen belangstellenden contact opnemen met Sebastiaan Klok via telefoonnummer (06) 30596578 of e-mailadres s.klok@mensdebilt.nl. Ook is info te vinden op www.mensdebilt.nl.

Afbeelding