Wethouder Hans Mieras begroet pastor Gerard de Wit met verder v.l.n.r. de burgemeesters Banaszynski en Gerritsen, terwijl rechts gemeentesecretaris Erik Wietses aandachtig toekijkt. 
Wethouder Hans Mieras begroet pastor Gerard de Wit met verder v.l.n.r. de burgemeesters Banaszynski en Gerritsen, terwijl rechts gemeentesecretaris Erik Wietses aandachtig toekijkt. 

25 jaar vriendschap en 20 jaar jumelage

Algemeen Algemeen

2015 staat in het teken van het 20-jarig jubileum van de Jumelage met Miescisko. In mei is een delegatie vanuit Nederland naar Polen gereisd om dit feestelijke moment met de Poolse vrienden te vieren. Zaterdag 10 oktober was er in de Maartensdijkse Vierstee een Nederlands/Poolse avond ter gelegenheid van 25 jaar vriendschap en 20 jaar Jumelage De Bilt – Miescisko.

door Henk van de Bunt

Stichting Razem stelt zich tot doel om op cultureel en sociaal gebied contacten te onderhouden en uitwisselingen te organiseren tussen inwoners van de gemeente Miescisko in Polen en de gemeente De Bilt. De eerste contacten met Miescisko zijn gelegd in 1990 vanuit de voormalige gemeente Maartensdijk. In 1995 is de jumelage tussen de beide gemeentes ondertekend en werd de stichting Razem opgericht.

Samengaan
Na het samengaan van de gemeenten De Bilt en Maartensdijk in 2001 is de jumelage door de nieuwe gemeente De Bilt voortgezet. Ook in De Bilt werd nu het jubileum gevierd met de mensen die zich in de afgelopen 25 jaar actief voor de stedenband hebben ingezet en voor hen die zich hiervoor willen gaan inzetten. Het was een avond met Nederlandse en Poolse gasten. Afgevaardigden van Miescisko en burgemeester Banaszynski waren speciaal hiervoor naar Maartensdijk afgereisd. Het Biltse gemeentebestuur was ruim vertegenwoordigd in de personen van burgemeester Arjen Gerritsen, de wethouders Hans Mieras en Anne Brommersma en gemeentesecretaris Erik Wietses. Er was volop gelegenheid om elkaar weer eens te ontmoeten en bij te praten en er werden tal van herinneringen opgehaald.

Hernieuwing
Het was vaak een hernieuwde ontmoeting van mensen die meegeholpen hebben om aan deze bijzondere band met Miescisko invulling te geven: de uitwisselingen voor de jeugd, het aandragen van goederen voor de Michaelsmarkt of het verkopen daarvan op de markt zelf. Er zijn veel projecten gerealiseerd met steun van Razem De Bilt op het gebied van kennisoverdracht tussen boeren, politiek en onderwijs.

Uitbreiding
Het bestuur van Razem, bestaande uit Tineke Cramer (voorzitter), Jean Rijksen (secretaris), Kees Floor (penningmeester), Hanka Vossen, Cathie Schouten en Joke Nederhof wilde graag van de gelegenheid gebruik om meer inwoners te betrekken bij hun activiteiten, hier of in Miescisko. Tineke Cramer: 'Wij wilden graag dat alle genodigden twee personen uit hun omgeving uitnodigden en meebrachten. Mensen waarvan gedacht zou kunnen worden dat zij het misschien leuk zouden vinden iets voor of met de jumelage te doen. Zij konden de sfeer proeven en genieten van een gezellige feestavond. Er waren geen voorwaarden aan verbonden. Voor ons was ieder nieuw contact er een. Gelukkig is die uitnodiging niet onbeantwoord gebleven en zijn er op bescheiden schaal uitbreidingen gaande'.

Het volksdansensemble Garoon luistert het jubileumfeest op.
Muzikale bijdrage van Wytze de Swart die eerste altsax speelt bij de KBH.