Mens De Bilt start 'Samen Oplopen'

Algemeen Algemeen

Vrijwilligers steunen gezinnen die tijdelijk uit balans zijn

Dit najaar is Mens de Bilt in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin gestart met het programma 'Samen Oplopen'. Vrijwilligers bezoeken gezinnen die tijdelijk uit balans zijn en moeilijk steun kunnen vinden binnen hun sociale netwerk of niet over een sociaal netwerk beschikken. 'Samen Oplopen' is vier jaar geleden in Zeist ontwikkeld en daar erg succesvol.

Soms hebben ouders allerlei zorgen aan hun hoofd, die veel van hun aandacht en energie vragen. Ze willen ook hun kinderen goed opvoeden en ze een fijne jeugd geven. Het is dan fijn om iemand te hebben waaraan je je verhaal kwijt kunt. Die zelf zijn of haar leven goed op orde heeft, naast je staat en met jou meedenkt en helpt bij allerlei zaken in jouw leven.

Balans
'Samen Oplopen' legt een verbinding tussen mensen die hun leven in balans hebben en een gezin dat wel wat steun kan gebruiken. Als het klikt, kunnen ze meer met elkaar gaan doen dan alleen een goed gesprek voeren. Eigenlijk lopen ze een stukje samen op in het leven. Een vrijwilliger die zich inzet voor 'Samen Oplopen' is een betrokken mens, die geïnteresseerd is in het leven van een ander en graag wil steunen. Deze steun kan bijvoorbeeld bestaan uit het bieden van een luisterend oor, het bekijken van moeilijke papieren, meegaan naar een instantie, spelen met de kinderen, meedenken en doen in de opvoeding, Nederland(s) leren begrijpen of helpen met het opzetten van een netwerk. Net wat een gezin nodig heeft en wat past bij de vrijwilliger.

Wie
Er is behoefte aan vrijwilligers die ongeveer eens per week een gezin bezoeken of samen iets gaan doen. Zij 'lopen een stukje op' met het gezin tot het krachtig genoeg is het (weer) alleen te kunnen. De vrijwilliger kan rekenen op goede begeleiding vanuit Mens De Bilt. De ervaring uit Zeist leert dat vrijwilligers erg veel voldoening halen uit hun inzet en dat het vriendschappelijke contact hun leven verrijkt.

Aanmelden
Zowel vrijwilligers als gezinnen die vragen of interesse hebben kunnen contact opnemen met Christine Thomas, coördinator Samen Oplopen bij MENS De Bilt. Te bereiken op 06-13069608 of per e-mail c.thomas@mensdebilt.nl. Christine is ook op de Banenmarkt voor vrijwilligerswerk aanwezig op zaterdag 31 oktober van 12.00 tot 14.00 uur in wijkrestaurant Bij de Tijd aan de Prof. Dr. H. Kamerlingh Onnesweg 14 in De Bilt.