Sportief aan de slag met vluchtelingen

Algemeen Algemeen

Zaterdag 3 oktober had ik mij aangemeld, om vrijwilligerswerkzaamheden te verrichten in De Vierstee, waar de noodopvang voor vluchtelingen was gehuisvest. Samen met nog een tiental andere vrijwilligers was ik die dag ingeroosterd. Om enige afwisseling voor de mensen in hun dagbesteding te brengen heb ik voorgesteld om met een groep naar het sportpark van SVM te gaan om naar jeugdvoetbal te kijken. Daar bleek genoeg animo voor te bestaan.

We keken bij een jeugdwedstrijd waar het al snel rust was. Enkele mannen vroegen of ze even een balletje konden trappen. Dat kon heel soepeltjes geregeld te kunnen worden en al snel werd er een balletje getrapt. Je kon zien dat onze gasten daar heel veel plezier aan beleefden. Zelfs enkele dames deden spontaan mee. Na de rust werd door Jaap de Vries van SVM de vraag gesteld of de mensen het leuk zouden vinden om een wedstrijdje te spelen. Er bleek veel animo te zijn. Ook bleek voor iedereen sportschoeisel te zijn en werd nog een aantal mannen en vrouwen enthousiast om mee te gaan. Uiteindelijk waren we met een groep van 35 mensen bij SVM te gast.

Jaap de Vries stond al klaar met hesjes, een bal en een veld dat kon worden gebruikt. Na een welkomstwoordje van hem werd er 'gepoot' en werden teams gevormd van 11 spelers. Ik heb drie kwartier genoten van de lol, de overgave, het fanatisme en de inzet van de spelers. Het leek net of iedereen nu alleen met zijn gedachte bij het voetbal was en alles wat deze mensen hebben meegemaakt in de achterliggende periode voor even vergeten was. Er werd volop gelachen en stevig gejuicht bij elk doelpunt. Wat ook leuk was om te zien is dat sport inderdaad kan verbroederen. Mensen uit Syrië, Iran, Eritrea hadden lol met elkaar. De focus lag geheel op het spel en tegenstellingen, die voor zoveel ellende zorgen telden op dat moment niet. Gelukkig vielen er geen blessures ondanks tackles, 'vliegende scharen' en andere stevige overtredingen. Ook de dames die meegekomen waren beleefden er hun plezier aan getuige het geschaterlach langs de lijn. Iedereen die was meegekomen naar het sportpark heeft op een eigen manier en wijze genoten waarbij het prachtige weer ook een niet te verwaarlozen rol speelde. Ik heb een goed gevoel overgehouden aan het voetbaluitstapje en had stellig de indruk dat de mensen het gewaardeerd hebben.

Dank gaat uit naar SVM, die spontaan een veld, materialen en een scheidsrechter wilden leveren om deze mensen de gelegenheid te geven om even de geest te verzetten en lekker in beweging te zijn. Algemene dank en waardering gaan uit naar de gemeente De Bilt en zijn medewerkers, die de opvang prima hebben geregeld en er met veel inzet en gevoel voor hebben gezorgd dat deze kwetsbare mensen op een goede en humane manier zes dagen in De Vierstee hebben kunnen doorbrengen. Hulde!    
(Kees Diepeveen)