Vangpijp waar vroeger eenden in gevangen werden. (foto Natuurmonumenten)
Vangpijp waar vroeger eenden in gevangen werden. (foto Natuurmonumenten)

Eendenkooi open voor publiek

Algemeen

Ook dit jaar zet Natuurmonumenten weer regelmatig de deur open van eendenkooi Breukeleveen. Elk laatste weekend van de maand en op feestdagen staan er enthousiaste vrijwillige boswachters op de Kanaaldijk tussen Hollandsche Rading en Tienhoven die voorbijgangers graag verleiden tot een bezoek aan de eendenkooi.

De eendenkooi bestaat uit een klein dicht bos met een grote plas in het midden. In elke hoek ligt een vangpijp waarin de eenden vroeger gevangen werden. Omdat eendenkooien een oud en typisch Nederlands fenomeen vormen, houdt Natuurmonumenten deze in stand. De boswachters vertellen je graag over het geheim van de kooiker.

De boswachters staan er tussen maart en oktober elk laatste weekend van de maand van 12.00 tot 15.30 uur, mits het niet regent. Ook op 1e en 2e paasdag, Hemelvaartsdag en 2e pinksterdag zijn ze er te vinden. Deze rondleidingen zijn gratis, maar een donatie wordt zeker gewaardeerd. Als je de eendenkooi graag op een andere dag met een groep wilt bezoeken, kun je een rondleiding reserveren bij d e boswachter. Mail dan naar vechtplassen@natuurmonumenten.nl.(Tamara Overbeek)