Het Nieuwe Lyceum aan de Jan Steenlaan 38 te Bilthoven.
Het Nieuwe Lyceum aan de Jan Steenlaan 38 te Bilthoven.

Vragen over Loting bij het voortgezet onderwijs

Algemeen

door Henk van de Bunt

In de gemeenteraadsvergadering van 29 februari stelde Lokaal De Bilt vragen over Loting bij het voortgezet onderwijs in deze gemeente. Ongeveer 60% van de kinderen uit De Bilt kiest voor een school in De Bilt. Dit jaar vindt voor het eerst bij alle VO-scholen loting plaats.

Fractie Lokaal De Bilt: ‘Is dit onderwerp van gesprek met de schoolbesturen en waarom voor loting gekozen? Waar kunnen ouders terecht met vragen omtrent deze loting?

Het antwoord van Onderwijswethouder Dolf Smolenaers; ‘Ja, dit is onderwerp van gesprek met de schoolbesturen, ook op ons afgelopen OOGO-overleg - op overeenstemming gericht overleg -hierover. In dit overleg is door het HNL de toezegging gedaan dat wanneer Biltse leerlingen kiezen voor hun school, dat zij dan worden toegelaten. Er is voor loting gekozen door de scholen, omdat er het afgelopen jaar meer aanmeldingen waren dan beschikbare plekken. Werkplaats heeft al eerder geloot. Voor ouders die vragen hebben met betrekking tot loten, daarvan heeft het HNL aangegeven dat ze direct bij hen terecht kunnen via hnl@hetnieuwelyceum.nl.

Eigen leerlingen
Een tweede vraag: ‘Belangrijk is voor ouders en kinderen om te weten of ze een plek hebben op een Biltse VO school; is de wethouder van mening dat het ongewenst is dat wanneer een kind uit de gemeente geen ingelote plek bemachtigt in de gemeente dat men dan genoodzaakt is om buiten de gemeente op een VO school te gaan? 60% (De Bilt) - 40% (buiten de gemeente) is de bestuurlijke afspraak met de gemeente en scholen. Mocht er aanleiding zijn: is de wethouder voornemens het percentage te veranderen, zeker gezien het feit dat er nu al loting nodig is om Biltse kinderen te kunnen plaatsen’?

Zeggenschap
Smolenaers: ‘Als gemeente hebben we geen zeggenschap over het aannamebeleid van scholen. Wel hebben we bestuurlijk de afspraak met de scholen gemaakt dat wanneer een kind uit De Bilt een Biltse school op plaats 1 en 2 heeft staan en uit De Bilt komt, deze ook in De Bilt naar school kan. Met de Werkplaats hebben wij de bestuurlijke afspraak dat zij altijd minimaal 60% van hun leerlingenbestand uit onze gemeente laat komen’.

Monitoring
De fractie stelde nog een derde vraag: ‘Komt er een monitoring, kinderen die tussen wal en schip vallen, en geen plek krijgen in onze gemeente. Hoe wordt dit (goed) in de gaten gehouden en leren we van deze ronde voor de volgende?

Smolenaers tenslotte: Op dit moment is er een centraal aanmeldsysteem. Doordat scholen in één week loten en dit geheel gezamenlijk doen, is het voor de scholen direct zichtbaar welke kinderen geheel zijn uitgeloot en zorgen de scholen er ook voor dat voor het uitgelote kind er een voor het kind passende leerplek komt. Wij zullen samen met de scholen op basis van die gegevens in gesprek gaan, om te kijken of het systeem goed werkt en of er reden is tot wijziging van het systeem’.