Afbeelding

Asielzoekerscentrum in gemeente De Bilt

Algemeen

Er is een gebrek aan opvang voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of onderdrukking. Ter Apel zit vol, terwijl nieuwe vluchtelingen ons land binnen blijven komen op zoek naar een veilige plek. Ook de gemeente De Bilt wil zich hard maken voor het opvangen van asielzoekers. Daarom onderzoekt het COA op dit moment mogelijke locaties voor een asielzoekerscentrum.

Op 31 januari 2024 is de Spreidingswet in werking getreden. Dit betekent dat de gemeente De Bilt per 1 januari 2025 opvang gereed moet hebben voor 277 asielzoekers; daarom spant de gemeente zich in om te voldoen aan deze taakstelling zodat deze mensen op een veilige plek een dak boven hun hoofd kan worden geboden. De gemeente staat voor goede opvang waarbij men geen doorstroomgemeente wil zijn maar mensen duurzaam wil opvangen. 

Haalbaarheid

Wanneer het COA een locatie geschikt acht, start een nader onderzoek; zij zoekt op dat moment ook de afstemming met de gemeente. Zo heeft het college in een brief aan het Rijksvastgoedbedrijf bijvoorbeeld aangegeven dat zij akkoord zijn met een onderzoek naar de haalbaarheid van tijdelijke opvang van vluchtelingen op de Schapenweide. Hierbij is wel de voorwaarde meegegeven dat de tijdelijke opvang zo min mogelijk hinder ondervindt op de planning van woningbouw.

Met elkaar

De gemeente wil graag inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers zo goed mogelijk betrekken bij de uitvoering van de Spreidingswet. Wanneer een onderzoek van het COA leidt tot een concreet verzoek tot medewerking van de gemeente om een asielzoekerscentrum te realiseren, gaat men dan ook samen met het COA in gesprek met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. Met elkaar wordt dan bezien hoe tot een goede opvang voor vluchtelingen op deze locatie kan worden gekomen.

Meer informatie
Vanaf dinsdag 19 maart staat een informatieve pagina over vluchtelingenopvang op de gemeentelijke website (debilt.nl/opvangvluchtelingen). Deze informatie zal bij nieuwe ontwikkelingen regelmatig aangevuld worden. Ook kunnen belangstellenden zich via de website inschrijven voor een digitale nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden over de opvang van vluchtelingen in de gemeente De Bilt.