Op afbeeldingen is duidelijk te zien hoe de gerenoveerde Kwinkelier eruit gaat zien.
Op afbeeldingen is duidelijk te zien hoe de gerenoveerde Kwinkelier eruit gaat zien.

Inloopavond masterplan Kwinkelier

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Namens Real Estate Invest II B.V. werd op dinsdag 12 juni in de Centrumkerk in Bilthoven uur een inloop- informatieavond gehouden over de herontwikkeling van winkelcentrum de Kwinkelier in Bilthoven. Tijdens de drukbezochte avond hield architect Wim de Bruijn van Bureau voor Stedebouw en Architectuur BV in Rotterdam een videopresentatie.

Het project is inmiddels in uitvoering. Afgelopen maart is gestart met bouwfase II, uitbreiding van de parkeergarage en de bouw van zes nieuwe winkelunits. Naar verwachting wordt in september begonnen met de bouw van fase III, de renovatie van de entree en het Kronkelstraatje vanaf het Vinkenplein. De herontwikkeling van de Kwinkelier bestaat uit een aantal fases gebaseerd op een masterplan en zal in aaneensluitende bouwfases een totale metamorfose ondergaan.

Voortgang
Tijdens de inloopavond werd drie keer een presentatie van het masterplan gegeven. Belangstellenden konden vrijblijvend binnenlopen en er kennis van nemen. Naast de presentatie waren in de serre van de Centrumkerk verschillende visualisaties van het plan geplaatst waarover aanwezigen vragen aan deskundigen konden stellen. Architect Wim de Bruijn werd vorig jaar gevraagd de opeenvolgende fases in te vullen. Hij zag dat er veel achterstallig onderhoud was. Hij laat beelden zien van de fase waaraan nu hard wordt gewerkt en waarvan de contouren al goed zichtbaar zijn. Ook laat hij op de video zien op welke plaatsen bezoekers de Kwinkelier kunnen bereiken en welke voorzieningen getroffen worden om het voor winkelend publiek zo attractief mogelijk te maken. Op pleintjes in het winkelcentrum kunnen activiteiten plaatsvinden. De entrees krijgen een aantrekkelijke uitstraling.

Dorpse karakter
De Bruijn geeft vervolgens aan welke werkzaamheden in de volgende fases gaan plaatsvinden. Bij aanwezigen bestaat de vrees dat het dorpse karakter van Bilthoven in het gedrang komt door hogere woonlagen boven winkels, die vanaf de Julianalaan te zien zouden zijn. De angst voor nieuwe leegstand van winkels wuift De Bruijn weg. 'Ik heb inmiddels 35 winkelcentra ontworpen en mijn ervaring is dat er na een grondige renovatie geen leegstand meer is.' Dat verwacht hij ook van de Kwinkelier. Een bezoeker mist op de afbeeldingen zonnecollectoren waarvoor hij wel ruimte ziet. Klaas Kuiken, kerkrentmeester van de Centrumkerk, zegt blij te zijn met de plannen die de eigenaar voor de Kwinkelier ontwikkelt. 'Het centrum verdient een verbetering. Het heeft al zolang stilgelegen en we zijn gelukkig met deze plannen.'

Bezwaar
Klaas Kuiken heeft echter bezwaar tegen de bouw van twee woonblokken die achter de kerk en de winkels van de Julianalaan staan gepland. 'Wij vinden die te hoog en het is een element dat afwijkt van het bestemmingsplan.' Klaas Kuiken vindt dat het karakter van het centrum en ook van de Centrumkerk daardoor aangetast wordt. 'Die hoge blokken overschaduwen dan de kerk en de gemeente heeft altijd gezegd dat het kerkgebouw een gezichtsbepalend element was. De hoogte van 11 meter is 4 meter meer dan de 7 meter die het bestemmingsplan aangeeft.' Kuiken zegt dat binnen de huidige contouren alternatieven beschikbaar zijn en dat de bouwer daar best rekening mee kan houden. Als extra voordeel daarvan noemt hij een verhoogde sociale controle. Omdat de hoogte afwijkt van het bestemmingsplan zal er een wijziging moeten komen die de gemeenteraad moet goedkeuren.

Fantastisch
Peter Dapper is voorzitter van de winkeliersvereniging Bilthoven Centrum en noemt het plan fantastisch. Hij is blij met de ambitie van de ontwikkelaar en de voortvarendheid waarmee het centrum wordt aangepakt. Net als Klaas Kuiken is hij minder enthousiast over de hogere woonblokken aan de achterzijde van de Julianalaan. 'Er is met een klankbordgroep goed nagedacht over hoe het bestemmingsplan eruit zou moeten zien en ik vind het jammer dat hiervan is afgeweken. Op dit facet hebben we onze bezwaren kenbaar gemaakt en ik heb de indruk dat er ruimte is voor een gesprek.' Peter Dapper hoopt dat er op tijd oplossingen gevonden worden zodat het beeld van de kerk en de historische bouw van de Julianalaan niet overschaduwd worden.'

In de serre krijgen bezoekers een toelichting op de verschillende onderdelen.
Architect Wim de Bruijn tijdens de videopresentatie.