De Duitse Rotary luistert aandachtig en vertelt vervolgens over de schenking.
De Duitse Rotary luistert aandachtig en vertelt vervolgens over de schenking.

Gift voor Walter Maas-huis

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Vrijdagavond was op uitnodiging van Rotary Utrecht-West een Duitse Rotaryclub uit Bonn te gast in Huize Gaudeamus in Bilthoven. Huismanager Esther Luytjes vertelde die avond in het Duits het historische verhaal van dit Muziekhuis, inclusief de oorlogsgeschiedenis.

De interesse bij de al wat oudere Duitsers was groot en oprecht en met name tijdens de rondleidingen en het bezoek aan de onderduikkamer op de bovenste etage van Gaudeamus ontstonden vele openhartige gesprekken. Esther Luytjes: 'Er gebeurde echt iets'.

Rijksmonument
Het Walter Maas Huis (oorspronkelijk Villa Gaudeamus) aan de Gerard Doulaan in Bilthoven is een villa uit 1927-28, die voornamelijk gebruikt wordt voor muzikale lezingen en concerten. De componist Julius Röntgen woonde er met zijn gezin tot zijn overlijden in 1932. Later verhuisde Walter Maas uit Mainz in Duitsland naar de villa. Hij zat er ondergedoken en had er na de Tweede Wereldoorlog een pension. Hij runde er zijn Stichting Gaudeamus en liet er vele componisten en musici elkaar ontmoeten. Na de dood van Maas in 1992 schonk zijn broer Ernst als enige erfgenaam het huis aan de Maas-Nathan Stichting. Daarmee werd Walter Maas Huis de nieuwe naam, maar de naam Gaudeamus op de voorgevel wordt ook nog steeds gebruikt voor dit rijksmonument.

Gift
Aan het einde van de avond deed de voorzitter van de Duitse Rotary Goddert van Wuelfing in zijn dankwoord de mededeling dat hun club en drie afzonderlijke leden tezamen een spontane gift aan de Stichting Walter Maas (deze stichting beheert Huize Gaudeamus) doen van 4.000 euro. Dit geld zal o.a. ten goede komen aan de renovatie van het kunstenaarsatelier in de tuin van Gaudeamus. Info: www.huizegaudeamus.nl