Dik van de Meent en Hilda van Min zijn trots op hun Groene Lintje.
Dik van de Meent en Hilda van Min zijn trots op hun Groene Lintje.

Uitreiking Groen Lintje 2018

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 10 maart reikte Carla Weijers, voorzitter GroenLinks De Bilt, voor de vijfde keer het Groene lintje uit aan een inwoner in gemeente De Bilt. Dit jaar waren er zelfs twee gelukkigen. Met hun project 'Weesfietsendebilt', iedere statushouder een fiets, lieten Dik van de Meent en Hilda van Min de andere twee genomineerden ver achter zich.

Het Groene Lintje is een blijk van waardering voor initiatieven en activiteiten die bijdragen aan een duurzame, lokale leefomgeving. Door hun inzet een duurzame wereld dichterbij te brengen, kunnen projecten, bedrijven met lef of gedreven burgers worden genomineerd voor het Groene Lintje.

Genomineerd
Zaterdag 13 januari, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van GroenLinks in De Bilt, werden drie genomineerden voorgesteld voor het Groene Lintje: het uit Kopenhagen overgewaaide Riksjaproject, waarbij een klant zelf kan aangeven, wanneer hij wil worden opgehaald en waar hij naartoe wil, op de fiets. Klanten hebben zo vaak de dag van hun leven. De tweede genomineerde was de Budgetkring, een werkgroep waarin de klant, met behulp van een leefstijlprogramma, wordt gestimuleerd bewust en zorgvuldig om te gaan met geld en haar/ zijn leven. De derde genomineerde tijdens die middag in januari was het project 'Weesfietsendebilt', een project waarbij oude fietsen worden gereviseerd, veelal voor statushouders.

Jury
In voorgaande jaren bepaalde een jury binnen GroenLinks wie van de drie genomineerden het Groene Lintje waard is. 'Dit jaar gaan wij dat anders doen', vertelde Anne Brommersma, wethouder van GroenLinks tijdens de nieuwjaarsreceptie. De jury van het Groene Lintje bestond dit jaar voor het eerst uit inwoners van gemeente de Bilt. Iedereen kon stemmen op één van deze drie genomineerden. Zondag 11 februari sloten de stembussen en werden de stemmen geteld. Zaterdag 10 maart werd bekendgemaakt wie van de drie genomineerden het Groene Lintje krijgt. Brommersma: 'Totaal zijn 98 stemmen uitgebracht, waarvan 44 voor het project 'Weesfietsendebilt'', vertelt Brommersma. 'Het is overduidelijk wie dit jaar ons Groene Lintje krijgen'.

Trots
Dik van de Meent en Hilda van Min zijn apetrots op hun 'lintje'. In de garage van Dik, en sinds kort ook in de garage van Willem Wattez, worden van de gemeentewerf afkomstige fietsen opgeknapt en vervolgens verkocht aan statushouders. Van de Meent: 'Wij zijn altijd op zoek naar overbodig geworden fietsen. Iedereen mag zijn fiets bij ons afleveren. Wij zorgen dat de fiets goed terechtkomt'. Iedereen met een overbodige fiets kan mailen naar: info@weesfietsendebilt.nl.