Meer dan 35 belangstellenden luisterden geïnteresseerd naar de diverse lezingen.
Meer dan 35 belangstellenden luisterden geïnteresseerd naar de diverse lezingen.

Lunch Waarde van Voedsel

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Om een positieve bijdrage te leveren aan de Biltse samenleving organiseerde Samen voor De Bilt op donderdag 11 mei een lunchbijeenkomst over ' De Waarde van Voedsel' , in het wooncentrum Schutsmantel, aan de Gregoriuslaan 35 in Bilthoven. Meer dan 40 mensen luisterden naar drie lokale ondernemers die hun visie gaven over de waarde van voedsel.

Hoe zet je een duurzame en gezonde maaltijd op tafel in een zorginstelling, restaurant of kantine? Wat is duurzaamheid eigenlijk? Hoe ga je voedselverspilling tegen? Allemaal vragen waar Samen voor De Bilt een antwoord op probeert te vinden. Drie lokale ondernemers gingen in op deze vragen en probeerden hierop een antwoord te vinden.

Ekoplaza
Zo'n veertig mensen luisterden met belangstelling naar drie plaatselijke ondernemers, die hun ervaringen graag wilden delen met de aanwezigen. Jan Peter Oosterloo, eigenaar van Ekoplaza in Bilthoven, beet het spits af met de vraag ' Hoe duurzaam is het voedsel dat wij eten?' Dat is natuurlijk best lastig te beantwoorden. 'Wij zitten inderdaad met een aantal dilemma's. Een paar van die dilemma's wil ik graag benoemen: wat te zeggen van plastic doppen op flessen, halen wij ons voedsel lokaal of ergens anders, moeten wij die boer helpen in China? Of denken wij alleen aan onze plaatselijke afnemers?' Oosterloo legde verder uit dat biologisch voedsel de beste basis is als je duurzaam wil eten. Dus minder suiker/ zout, minder tot géén toevoegingen, pasta's met bonen (alternatief voor granen), gezonde leefstijl, sporten en tuinieren. 'Ons bedrijf let verder op het verpakkingsmateriaal dat wij gebruiken, hoe worden producten aangeleverd (bijvoorbeeld vrachtwagens die een efficiënte route rijden, chauffeurs krijgen vooraf een cursus efficiënt rijden)', vertelt de ondernemer.

Maaltijdservice en Gastvrijheid
Ook Nico de Bree, manager bij Maaltijdservice en Gastvrijheid bij Warande, houdt zich bezig met duurzaamheid. 'Bij Maaltijdservice staat duurzaamheid in conflict met de wensen van onze cliënten', vertelt De Bree. 'Wij zitten aan de oostkant van Utrecht (Bilthoven/Zeist) en verzorgen dagelijks 650 warme maaltijden. Iedere cliënt krijgt van ons een maaltijd met vlees, aardappelen en groenten, maar wij hebben ook 15 vegetariërs, dus vlees wordt in dit geval verspild'. Uit onderzoek bleek dat bij Maaltijdservice zo'n 45% van het voedsel werd weggegooid. 'Dat klopt, na deze uitkomsten zijn wij duurzamer gaan inkopen. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de verspilling uiteindelijk was teruggelopen tot 23%.

BiltsHeerlijk
Vanuit de gemeente De Bilt komen diverse initiatieven, zoals die van BiltsHeerlijk. Maaike Noorlander: 'Biltsheerlijk gaat alleen voor gezond, lokaal en duurzaam en met aandacht voor diversiteit. Via ons platform en onze website willen wij discussiëren met geïnteresseerden en informatie delen, zodat wij binnen De Bilt van milieuvriendelijk en gezond voedsel de normaalste zaak maken'. BiltsHeerlijk heeft diverse activiteiten op haar programma staan, zoals een voedselbos, waarbij je planten of paddestoelen kunt plukken om te eten, een dorpsmarkt met streekproducten en een fietsroute 'beleven van voedselproductie' en voedseleducatie voor jeugd en gezin. Op 16 oktober staat het evenement 'Van Grond tot Mond' op stapel.