Willy Douma (l) en Joanne Ronhaar (r) willen De Bilt verduurzamen.
Willy Douma (l) en Joanne Ronhaar (r) willen De Bilt verduurzamen.

Eerste voedselcafé in gemeente De Bilt

Algemeen Algemeen

In het kader van het duurzaamheidsnetwerk De Bilt staat donderdag 19 januari een bijeenkomst voor genodigden op stapel om met betrokkenen te discussiëren over versterking van ons lokale voedselsysteem. Vragen als 'Wat vindt u belangrijk'?' en 'Hoe kunnen wij in deze groene en ondernemende gemeente duurzaam en gezond voedsel produceren?' passeren deze avond onder andere de revue.

door Walter Eijndhoven

Bilts Heerlijk is nieuw in de regio. Afgelopen maandag werden de benodigde paperassen getekend bij de notaris en is Stichting Bilts Heerlijk een feit. De Stichting maakt zich zorgen over ons voedsel en over de effecten die de productie heeft op bodem, klimaat en landschap. 'Daarom willen wij een platform binnen de stichting om mensen bij elkaar te brengen, om van daaruit initiatieven te ontplooien, voor een duurzamere samenleving', aldus Willy Douma. Zij houdt zich beroepsmatig bezig met mondiale voedselvraagstukken en is één van de drie oprichtsters van Bilts Heerlijk. Douma vervolgt: 'Natuurlijk weet ik ook wel dat wij de wereld niet kunnen veranderen, maar met onze stichting hopen wij toch te kunnen bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. En waar kun je beter beginnen dan in je eigen regio? Joanne Ronhaar, onder andere initiatiefneemster van de biologische moestuin De Biltse Biet en mede-oprichtster van Bilts Heerlijk vult haar collega aan: 'Ondanks dat de consument vlees en groenten nog steeds uit het schap bij de grote supermarkten haalt, zien wij toch een kentering in het gedrag van diezelfde consument. De lokale producent merkt dit en speelt hierop in door lokaal en duurzamer voedsel aan te bieden. Lokaal voedsel betekent eten met je gezonde verstand: begrijpelijk en lekker, beter voor jezelf én de boer én het milieu. Behalve dat wij hopen dat de consument voor duurzaamheid gaat, hebben wij nog een droom: namelijk een voedselbos. In dit bos staat alles wat je maar nodig hebt om lekker te kunnen eten. Denk je 'ik heb vier paddestoelen nodig voor mijn avondeten, dan haal je dat gewoon uit het voedselbos. Zo ook met hazelnoten, walnoten en allerlei andere natuurlijke producten. Zo kun je veel van je eigen voedsel gewoon uit dit speciale bos halen'.

Duurzaamheidsagenda
De bijeenkomst op 19 januari wordt georganiseerd in het kader van het Duurzaamheidsnetwerk De Bilt, ontstaan in oktober 2014, na een werkatelier over de gemeentelijke duurzaamheidsagenda. De gemeente organiseerde vervolgens een ontbijtworkshop over de nut en noodzaak van een lokaal energieakkoord, waarna Samen voor De Bilt volgde met een lunchbijeenkomst over de waarde van afval. Douma: 'Wij nemen nu het stokje over met het eerste Voedselcafé. In Tuinderij Eyckenstein willen wij met betrokken mensen onderzoeken hoe wij ons plaatselijke voedselsysteem kunnen versterken. Wij willen antwoorden krijgen op vragen als 'wat vindt u belangrijk?', 'welke ideeën heeft u hierover?' en 'hoe kunnen wij in deze groene en ondernemende gemeente duurzaam en gezond voedsel produceren én bereikbaar maken voor meer mensen?' Ronhaar vervolgt: 'Vervolgens gaan wij aan de slag om kansen te verkennen en uitvoerbare acties in beeld te krijgen'.

De avond wordt georganiseerd door het bestuur van Stichting Bilts Heerlijk: Willy Douma, Joanne Ronhaar en Maaike Noorlander en Joanne Penning van Samen voor De Bilt.