Rob Schouw en Timon Blok (r) in gesprek in de theaterzaal van Het Lichtruim.
Rob Schouw en Timon Blok (r) in gesprek in de theaterzaal van Het Lichtruim.

Opstapje naar cultuurfederatie

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

De gemeente De Bilt kent een rijk en gevarieerd aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Muziek, beeldende kunst, dans, toneel, zang, literatuur: duizenden inwoners houden zich op professioneel of amateurniveau met deze disciplines bezig. In opdracht van de gemeente is de afgelopen maanden onderzocht in hoeverre er mogelijkheden zijn om de onderlinge samenwerking binnen het kunstenveld verder te stimuleren.

Tijdens de behandeling van de cultuurnota 'Ruimte voor cultuur' in het voorjaar van 2016 is door de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college van B&W werd gevraagd een onderzoek in te stellen om te zien in hoeverre er binnen het cultuurveld van De Bilt er draagvlak bestaat om nauwer met elkaar samen te werken. Directeur van het Kunstenhuis Rob Schouw en theatermaker Timon Blok (Theater in het Groen) hebben, - in opdracht van de gemeente - onderzoek gedaan, gesprekken gevoerd en een bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers uit het lokale cultuurveld. Eind december is het eindrapport overhandigd aan wethouder Hans Mieras.

Samenwerking
'We merkten, dat er op diverse terreinen behoefte is aan samenwerking', aldus Timon Blok: 'Er is niet alleen behoefte om samen mooie producties te maken, maar er is vooral ook behoefte aan een platform waar faciliteiten en kennis gedeeld kunnen worden; de agenda's en communicatie op elkaar afgestemd kunnen worden en waar gezamenlijk opgetrokken kan worden bij het bereiken van nieuwe leden en publiek'.

Advies
De onderzoekers adviseren de gemeente om te onderzoeken in hoeverre er behoefte is aan het oprichten van een Biltse Cultuur Federatie. In zo'n platform kunnen verenigingen, stichtingen en overige groepen, maar ook zelfstandige kunstenaars, elkaar treffen, kennis en informatie uitwisselen en gezamenlijk kunstprojecten initiëren. De verantwoordelijkheid voor de federatie ligt primair bij het veld zelf.

Bijeenkomst
Rob Schouw: 'Op maandag 20 maart vindt er een bijeenkomst plaats, waarbij vertegenwoordigers van alle organisaties (muziekgezelschappen, koren, theatergroepen, beeldend kunstenaars) en vertegenwoordigers van de diverse politieke partijen zijn uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst zal worden gesproken over hoe de cultuurfederatie het beste vorm gegeven kan worden en welke stappen er de komende maanden moeten worden gezet. De avond begint om 19.30u en vindt plaats in Het Lichtruim, Planetenplein 2 in Bilthoven. Aanmelden kan bij Daan Kuiper dkuiper@kunstenhuis.nl'.