Beter de Bilt gaat voor de beste burgemeester

Algemeen Algemeen

Op zaterdag 10 september staat Beter De Bilt met een stand op de marktdag aan de Dorpsstraat in De Bilt, naast restaurant Amis. Daar horen zij graag wat voor nieuwe burgemeester er in De Bilt moet komen.                       

Nederland is in Europa een van de weinige landen waar de burgemeester niet wordt gekozen maar wordt benoemd door de Kroon, op voordracht van een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad. Fractievoorzitter van Beter De Bilt, Ebbe Rost van Tonningen, betreurt het zeer dat de landelijke politieke partijen de invloed van de burger bij de keuze van een burgemeester geen steviger basis hebben gegeven via een wettelijke regeling.

De komende jaren komen er nieuwe ontwikkelingen op de gemeente af, waarin de burgemeester een innoverende taak heeft. Enkele voorbeelden daarvan zijn de toenemende ouderenzorg, het gebrek aan huurwoningen en starterswoningen, het vluchtelingen vraagstuk, toenemende burgerparticipatie, nieuwe veiligheidsproblemen en leegstand in winkelcentra en bedrijfsgebouwen en de magere financiële positie van de gemeente. En ook het gebrek aan slagvaardigheid van het gemeentebestuur.

Het belang van burgemeesters moet niet worden onderschat. Burgemeesters in Nederland zijn voorzitters van het College van Burgemeester en Wethouders én van de gemeenteraad. Zij hebben daarnaast een eigen verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Sinds kort is de burgemeester ook formeel 'hoeder van integriteit' binnen zijn gemeentelijke apparaat om corruptie tegen te gaan. Er zit ook een belang achter van landelijke politieke partijen om directe verkiezingen door burgers van een burgemeester achterwege te laten. Een burgemeester die uit de landelijke politieke partijen voortkomt, is een vis uit een hele kleine visvijver, waarin heel veel bestuurlijk talent niet zwemt, aldus Ebbe. Leden van landelijke partijen vormen nog geen 2 % van de Nederlandse bevolking, maar toch is vrijwel elke burgemeester een vertegenwoordiger van een landelijke politieke partij. Waarom niet een bekwaam ondernemer of een doorgewinterde bestuurder van niet-politieke organisaties, vraagt Van Tonningen zich af.       

Burgers zijn van harte welkom om in de stand van Beter De Bilt op zaterdag 10 september hun mening over een nieuwe burgemeester te geven. De lokale partij  toont verschillende 'profielen' die toepasbaar zijn. Beter De Bilt gaat gewapend met die informatie zich sterk maken voor meer invloed van de burgers.