Peter Leermaker ziet graag meer MyWheels auto's in de gemeente.
Peter Leermaker ziet graag meer MyWheels auto's in de gemeente.

Delen eigen auto steeds populairder

Algemeen Algemeen

Steeds meer mensen doen hun eigen auto de deur uit en stappen over op een deelauto, een zogenaamde buurtauto. Soms is een auto toch de beste optie om van A naar B te komen. Daar springt MyWheels op in. Met autodelen worden kosten variabel, je betaalt alleen als je rijdt en het is nog goed voor het milieu ook.

door Walter Eijndhoven

MyWheels is een autodeelplatform, dat in De Bilt en Bilthoven actief is met 23 deelauto's. Peter Leermakers uit Bilthoven is contactpersoon voor MyWheels. Hij vertelt: 'Onze organisatie brengt eigenaren en gebruikers van auto's bij elkaar. De organisatie heeft in De Bilt 5 auto's in eigendom. Daarnaast worden nog 18 particuliere auto's verhuurd, 8 in Bilthoven en 10 in De Bilt'. MyWheels heeft lokale contactpersonen en beheerders en streeft naar idealen in plaats van naar winst. Leermakers vervolgt zijn verhaal: 'Het belangrijkste ideaal van MyWheels is om mensen een bewuste keuze te laten maken voor elke rit. Wij willen de gewoonte doorbreken "ik kan niet zonder auto". Dat kan er bij ons niet in. Soms is een auto écht de enige optie, maar vaak is de fiets of de trein een beter alternatief. Goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu'. Door gebruik te maken van deelauto's wil MyWheels een bijdrage leveren aan onder andere: minder CO2-uitstoot, leefbare buurten en sociale cohesie. Leermakers: 'Samen met onze leden en een groep beheerders en coördinatoren in het land streven wij deze idealen na. Uit onderzoek blijkt dat één deelauto al leidt tot 9-13% minder autobezit, autodelers rijden 20% minder kilometers per jaar en elke autodeler bespaart 175-265 kg CO2 op jaarbasis'.

10 jaar
Het autodeelplatform heeft al 10 jaar vaste voet in De Bilt. De vijf auto's van MyWheels open je met je eigen OV-chipkaart. De auto's staan op vaste plekken in De Bilt en Bilthoven en zijn 24 uur per dag te huur. De auto's vind je aan de Bongerdlaan 21, Prins Hendriklaan 14 en de Orionlaan 53 in Bilthoven en aan de Prof. Dr. J. Tinbergenweg 19 en Waterweg 39 in De Bilt. Leermakers vervolgt: 'Je kunt ook een auto huren bij een particulier. Dit zijn niet alleen kleine auto's, maar ook busjes, een Amerikaanse slee of een Land Rover. Van alles wat dus. Deze mensen hebben hun auto niet dagelijks nodig en kunnen zodoende hun vaste lasten gedeeltelijk terugverdienen. Het fijne van onze constructie is dat particulieren geen omkijken hebben naar administratie, verzekeringen en betalingen. Alles wordt via MyWheels geregeld. Je bepaalt zelf welke prijs je per uur en per kilometer wilt hebben'.

Andere kernen
Helaas is niet in elke kern van De Bilt een auto voorradig. Leermakers vraagt dan ook aan andere particulieren hun auto te verhuren. Leermakers: 'In Bilthoven-Noord zijn wij nog op zoek naar particulieren die hun auto willen verhuren, maar ook in Groenekan, Westbroek, Maartensdijk, Hollandsche Rading en Lage Vuursche zijn wij nog hard op zoek. Onder de noemer MyWheels Go wordt in september een landelijke kortingsactie georganiseerd. Deze korting geldt alleen voor nieuwe leden van MyWheels. Ook via landelijke dagbladen wordt bekendheid gegeven aan deze kortingsactie, in de hoop zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor het autodelen.

Voor meer info: Peter Leermakers, tel. 030 2250628 of penm.leermakers@ziggo.nl.