Voor de beklimming van de Alpe D'Huez kan Kees van Soest nog ontspannen aangeven dat hij er zin in heeft. Na de laatste beklimming ontbreekt de energie en heeft vermoeidheid de overhand.
Voor de beklimming van de Alpe D'Huez kan Kees van Soest nog ontspannen aangeven dat hij er zin in heeft. Na de laatste beklimming ontbreekt de energie en heeft vermoeidheid de overhand.

Alpe D'Huez vier maal bedwongen

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

Donderdag 2 juni was voor KWF en Kees van Soest en zijn vriend Raymond Jansen uit De Bilt de grote dag. Onder het mom van: opgeven is geen optie, gingen zij en 4000 anderen het gevecht met zichzelf aan. Niet alleen fietsers, ook hardlopers, wandelaars en handbikers gingen de uitdaging aan. Kees van Soest geeft zijn ervaringen weer.

Kees van Zoest:' ik deed voor het vijfde jaar mee aan de beklimming van de Alpe D'Huez. Raymond Jansen voor het derde jaar. Ons streven was om tenminste vier maal de Alpe D'Huez te beklimmen. Dat heb ik gehaald in een tijd van 7.45 uur. Raymond is drie keer naar boven gefietst in 5.45 uur. Hij moest helaas stoppen vanwege een hamstringblessure. Je bent ongeveer 2 uur per klim /afdaling bezig'.

Fysiek en mentaal
'De eerste beklimming fiets je met alle Alpe D'Huzessers en gaat bijna vanzelf. Na de derde klim gaat de berg in je hoofd zitten en komen er momenten dat je het even niet ziet zitten of dat je emotioneler reageert op zaken die je ziet. Gelukkig heb je veel steun van mensen langs de kant en van de banners op de rotswanden van mensen die de strijd vaak verloren hebben. Dit gaf mij juist de kracht om door te gaan'.

Mist en regen
'Bij de vierde beklimming begon het te regenen en was het gevaarlijk om te fietsen. Regen maakt de weg glad wat niet prettig is met dalen. De regen maakt je spieren koud. De mist was nog te doen, hier kun je je goed op kleden. Mentaal doet regen ook iets met je. Je bent al redelijk broos en als er dan regen bijkomt heb je nog iets om tegen te vechten. Ik was daarom blij dat ik al met mijn vierde klim bezig was, wat ook het doel was.

Emoties
Kees vervolgt: 'Bij de finish staan veel mensen die je toe juichen. Dit geeft veel positieve energie en helpt heel erg om weer aan een volgende beklimming te beginnen. Emotie bij de finish had ik niet, tijdens de beklimming moet je wel soms iets wegslikken. Persoonlijk heb ik iedereen die ik ken met deze ziekte en de strijd gewonnen of verloren heeft door mijn hoofd laten gaan. Dat geeft je kracht om door te gaan en te blijven vechten. Wegslikken doe je als je een vader en zoon naar boven ziet fietsen met de foto van zijn vrouw/moeder op het shirt. Een kind mag zijn moeder niet zo jong verliezen. Of een gezin dat met de foto van hun zoon/broertje naar boven fietst. Dat raakt je! Ook Raymond Jansen had het emotioneel erg zwaar. Hij zei me dat hij dit nog zwaarder vond dan de beklimming zelf'.

Opbrengst KWF
'Het was weer een hele ervaring en ik ben blij dat we weer een steentje heb kunnen bijdragen aan de enorm belangrijke onderzoeksprojecten van het KWF'. Ik ben trots dat ik met de DHL teams van mijn werkgever ruim 106.000 euro heb kunnen ophalen'. In totaal is tot op heden 10.738.427 euro gedoneerd. Kees: 'Voor mij was dit de laatste keer dat ik heb meegedaan. Ik hoop dat er mensen zijn in mijn omgeving die het stokje overnemen'.