Wethouder Hans Mieras van Financiën constateert dat er begrip is voor de voorzichtigheid in de kadernota.
Wethouder Hans Mieras van Financiën constateert dat er begrip is voor de voorzichtigheid in de kadernota.

Kadernota krijgt steun van gemeenteraad

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Even dreigde de behandeling van de Kadernota 2017-2020 vanwege de tijd te worden geschorst tot dinsdag. Een beroep van de burgemeester op de fracties om niet bij alle in stemming te brengen moties een uitgebreide stemverklaring te geven en waaraan bijna alle fracties zich hielden, leidde ertoe dat de kadernota op donderdag 23 juni rond het middernachtelijk uur ongewijzigd kon worden vastgesteld. De fracties van Beter De Bilt en PvdA stemden tegen de kadernota.

De kadernota vormt het uitgangspunt voor de begroting 2017 en volgende jaren. Wensen voor nieuwe investeringen en exploitatie-uitgaven worden afgezet tegen de beschikbare financiële ruimte. Bij de behandeling in eerste termijn kreeg het college een groot aantal vragen en werden veel moties ingediend. Ebbe Rost van Tonningen (Beter De Bilt) mist een visie in de kadernota. 'Niets over toenemende vergrijzing, langer wordende wachtlijsten voor sociale huurwoningen, ontwikkelingen in de gezondheidszorg, economische trends hoe wij de achterstand op economische duurzaamheid inlopen.' Hij constateert dat aan de toenemende stroom statushouders slechts een enkele regel wordt gewijd. Dolf Smolenaer (D66): 'Wat mensen voor zichzelf kunnen doen is veel duurzamer, interessanter en effectiever dan de oplossing die wij hier bedenken. Daarom was D66 enthousiast over de kanteling in de zorg.' Smolenaers gaat verder in op woningbouw, statushouders, de detailhandel en pleit voor een centrummanager.

Woningbouw
Krischan Hagedoorn (PvdA) vindt dat het college de echt grote problemen niet aanpakt. 'In deze hele collegeperiode worden slechts vijf sociale woningen gebouwd.' De PvdA vindt dat het college redeneert vanuit financiën en niet vanuit de mens. Hagedoorn somt een aantal knelpunten binnen de gemeente op waarvan hij vindt dat het college er te weinig en te laat iets mee doet. Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) noemt drie speerpunten die voor de VVD belangrijk zijn: economie, veiligheid en financiën. De VVD is blij met de pilot van de koopzondagen. Om het college op koers te houden deelt hij aan elk lid een kompasje uit. Menno Boer (SP) wil aandacht voor sociale woningbouw. Hij stelt dat hoe meer voorgeschreven taken vanuit Den Haag naar ons toe komen, hoe minder we zelf te zeggen hebben. Werner de Groot (CDA) vindt het geen goede zaak dat er geen enkele sociale huurwoning is gebouwd. Het CDA streeft op het gebied van duurzaamheid naar een balans tussen mens, milieu en economie. 'We willen onze wereld goed achterlaten aan wie na ons komen. Mensen die zich inspannen voor de samenleving kunnen op steun van het CDA rekenen.'

Visie
Han IJssennagger (Bilts Belang) is het op hoofdlijnen eens met de kadernota. De fractie beoordeelt alle plannen van het college aan de hand van de 'ladder van Bilts Belang'. Hij vindt dat in het subsidiebeleid bezuinigd kan worden. Anne de Boer (GroenLinks) wil weten wat het college doet aan het tegengaan van geluidsoverlast. GroenLinks is in tegenstelling tot Bilts Belang voor binnenstedelijk bouwen. Johan Slootweg (SGP) is gematigd positief. 'Het feit dat er zoveel moties liggen bewijst dat er in de kadernota een gebrek aan visie is. Het college is over een aantal zaken heel tevreden over zichzelf, maar over wonen en leefbaarheid mis ik visie naar de toekomst.' Een ander punt waar de SGP aandacht voor vraagt is onderhoud openbaar groen. 'De kadernota zet heel sterk in op life science, maar we hebben ook nog detailhandel, het ambacht en bedrijven met medewerkers die wat lager opgeleid zijn die we graag binnen de deur willen houden.' Nico Jansen (CU) heeft nog steeds geen oplossing gezien voor de kinderboerderijen. Hij vraagt aandacht voor de 60 miljoen mensen die om verschillende redenen op de vlucht zijn.

B en W
De portefeuillehouders gaan in op vragen, opmerkingen en ingediende moties. Wethouder Hans Mieras denkt dat er veel begrip is voor de voorzichtigheid die in de kadernota zit. Hij gaat in op de woningbehoefte die achterblijft bij de vraag. Specifiek de sociale woningbouw. 'Door het beleid dat we voeren is de groene kwaliteit er nog steeds. Dat leidt ertoe dat mensen hier graag willen wonen.' Dat het afgelopen jaar geen sociale huurwoning is opgeleverd baart het college grote zorgen. De wethouder gaat in op de ingediende moties. Wethouder Jolanda van Hulst ontraadt het amendement van Beter De Bilt om het ambitieniveau voor speelplaatsen te wijzigen. Uit de burgerpeiling blijkt hier geen behoefte aan te zijn. Het amendement is verworpen. Wethouder Anne Brommersma kan uit de voeten met de motie van D66 en GroenLinks om binnen de VNG aan te dringen op een lobby richting Staatssecretaris van Rijn om  de knelpunten binnen de wet Wmo 2015 weg te nemen.  

Moties
Na de vaststelling van de kadernota werden 16 moties in stemming gebracht waarvan er 8 aangenomen werden.  Dat zijn: een motie van Bilts Belang betreffende de verkoop van kavels op Larenstein, de motie van D66 en GroenLinks over de knelpunten binnen de wet Wmo 2015, een motie van deze partijen om nieuw beleid voor huishoudelijke hulp te ontwikkelen, een motie van D66 om het beheer van het gemeentelijk vastgoed  te harmoniseren en een verkenning of een podiumfunctie op het Vinkenplein mogelijk is. Verder werd een motie van de VVD over een onderzoek naar de precarioheffing, een belasting op kabels en leidingen, aangenomen. Een motie van de SP over het versterken van de lokale omroep en een motie van de SGP om een aanvullende zienswijze in te dienen op de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie.

De langdurige vergadering had momenten van schorsing waarin fracties met elkaar overlegden.