Nico Jansen (CU) wil bij snelle ontwikkelingen vooral aandacht voor kwetsbaren.
Nico Jansen (CU) wil bij snelle ontwikkelingen vooral aandacht voor kwetsbaren.

Raad stelt Jaarrekening 2015 vast

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

De gemeenteraad stelde donderdag 23 juni de Jaarrekening 2015 vast. De SP stemde tegen. In een motie van afkeuring stellen PvdA en SP dat het college aangaande de Wmo niet 'in control' zou zijn. Daardoor hebben inwoners niet de zorg en ondersteuning gekregen die mogelijk was. De motie kreeg geen steun van de andere fracties.

Aan het begin van de behandeling van het agendapunt brengt Han IJssennagger, voorzitter van de auditcommissie, verslag uit van het gesprek met de accountant. 'De accountant sprak zijn verontrusting uit over de verantwoording van de kosten van het sociaal domein. Er blijven onzekerheden van 2,4 miljoen euro betreffende eventueel te declareren kosten. Dat bedrag ligt binnen de tolerantiegrens van 3 procent. Er is gesproken over het overschot in het sociale domein. De accountant geeft aan dat hij geen probleem heeft met het weergeven daarvan in de bestemmingsreserve. De risico's op de grondexploitaties zijn wat bijgesteld. De accountant gaf een compliment over het verhaal van het weerstandsvermogen.'

Sociaal domein
Een groot gedeelte van de behandeling van de Jaarrekening 2015 had betrekking op het sociaal domein. Tijdens de behandeling in eerste termijn voerden alle fracties het woord en ontstonden af en toe felle discussies. Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) concludeert dat er een financiële versterking op korte termijn is, maar sociale verarming wellicht op de langere termijn. Hij wil ervoor waken om teveel uit te geven. Dolf Smolenaers (D66) stelt dat je om veertig procent te kunnen bezuinigen de ruimte moet krijgen om creatief te zijn. Erik van Esterik (PvdA) richt zijn pijlen vooral op wethouder Anne Brommersma met een aantal 'stel dat' opmerkingen. 'Stel dat je als voormalig gebruiker van eenvoudige huishoudelijke hulp, die deze hulp eind 2014 verloor omdat het college deze volledig afschafte, leest dat de Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat deze vorm van hulp wel degelijk onderdeel uitmaakt van de WMO 2015. Wat denk je dan.'

Larenstein
Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) ziet dat  de jaarrekening 2015 financieel positief is ten opzichte van 2014. De financiële stabiliteit is voor de VVD heel belangrijk. 'De gemeente De Bilt heeft gedaan en doet wat voor inwoners nodig is.' Menno Boer (SP)  kondigt aan vanwege 'het drama van de Wmo' tegen de jaarrekening te stemmen. Cees Beringen (CDA) noemt de wijze waarop de regering uitvoering heeft gegeven aan de decentralisaties vanwege onduidelijkheden niet de schoonheidsprijs verdienen. 'Onder deze omstandigheden hebben College en medewerkers een uitstekende prestatie verricht.' Hij concludeert dat de gemeente de gevolgen van de decentralisatie goed onder controle heeft. Han IJssennagger (Bilts Belang) vraagt in een motie het College om de resterende kavels op bedrijventerrein Larenstein tegen marktconforme prijzen te verkopen aan iedereen die daar belangstelling voor heeft, ook als de koper niet tot de oorspronkelijke doelgroep behoort.

Communicatie
Anne de Boer (GroenLinks) stelt dat gekozen is voor de meest kwetsbaren. Hij is blij dat de overschotten die er zijn behouden blijven voor het sociale domein. Johan Slootwg (SGP) gaat in op de bijdrage van de PvdA. 'Stel dat de raad gekozen had de koers van de PvdA te volgen bij een nieuwe Wmo en nu geen cent over had, en we krijgen te horen dat we twee miljoen minder krijgen dan in 2015. Dan moeten we tegen de mensen zeggen dat we wat bij ze gaan weghalen.' Nico Jansen (CU) maakt zich zorgen over de snelle digitalisering, vooral voor ouderen en laaggeletterden. Hij vindt dat niet digitaliseren maar communicatie een grote prioriteit moet hebben.

College
Wethouder Hans Mieras noemt 2015 financieel gezien een lastig jaar. 'Wat je idealiter zou zien als portefeuillehouder financiën is dat je een jaarrekening hebt met kleine overschotten die goed te verklaren zijn. De overschotten die we hebben doen zich niet voor op de taakvelden waar we het meest op bezuinigd hebben. Op de huishoudelijk hulp, waar we het meest op bezuinigd hebben, is een overschrijding van 700.000 euro. Wethouder Jolanda van Hulst zegt over Larenstein, dat het voorstel dat Han IJssennagger in een motie doet niet nodig is. Wethouder Anne Brommersma schetst de gang van zaken bij de overdacht van cliëntgegevens. Net als heel veel andere gemeenten hield De Bilt daar heel veel geld op over. De wethouder legt uit hoe dit is ontstaan. Ze stelt dat gemeenten het beter doen dan het Rijk. Over uitspraken van bestuursrechters zegt zij dat er op basis van hetzelfde verschillende uitspraken waren.

GG-Nico Jansen.jpg

Nico Jansen (CU) wil bij snelle ontwikkelingen vooral aandacht voor kwetsbaren.