Uitkomsten bewonersenquête Hollandsche Rading

Algemeen Algemeen

Afgelopen woensdag zijn de resultaten van een bewonersenquête over wonen, zorg en welzijn gepresenteerd op de dorpsavond in Hollandsche Rading. De enquête is dit voorjaar uitgevoerd door onderzoeksbureau Labyrinth in opdracht van Samen Voor Hollandsche Rading en Mens.

Het doel was om inzicht te krijgen in de behoefte van met name ouderen op het gebied van wonen, bekendheid en gebruik van zorg- en welzijnsdiensten en de bereidheid in het dorp tot het verlenen van burenhulp. Van alle 565 huishoudens in Hollandsche Rading hebben er 210 meegewerkt aan de enquête. Dat is een respons van 37%, een mooi resultaat. Hieronder volgen de belangrijkste conclusies.

Levensloop
Het goed wonen is in Hollandsche Rading. Respondenten waarderen het wonen met gemiddeld een 8,2. Hoewel de meerderheid van de mensen het belangrijk vindt om in het dorp te kunnen blijven wonen, ook als ze vanwege ouderdom of ziekte meer zorg nodig hebben, blijken de meeste woningen niet levensloopbestendig. Het aanbod van zorg- en welzijnsdiensten binnen de gemeente is maar matig bekend in het dorp. Het best bekend zijn de vrijwilligersactiviteiten, die plaatsvinden in Hollandsche Rading zelf, zoals de koffieochtenden, gezamenlijke maaltijden en het Repair-Café.

Hulp
Er is een grote bereidheid tot het verlenen van burenhulp en er is een goede match mogelijk tussen vraag en aanbod. Het meest genoemd daarbij zijn hulp bij boodschappen doen, helpen met computer of tv, langs komen voor een praatje, iemand ergens naartoe brengen of de hond uitlaten, zowel als vraag als aanbod.

Vervolg
Nu de resultaten bekend zijn wil men graag een vervolg geven aan de uitkomsten van dit onderzoek. Bewoners van Hollandsche Rading die daarover mee willen denken en praten zijn van harte welkom en kunnen zich melden via info@samenvoorhollandscherading.nl. Info via  a.meeuws@mensdebilt.nl       (Annet Meeuws)