Gebiedsgericht werken in Westbroek en De Bilt

Algemeen Algemeen

Op basis van ervaringen in Hollandsche Rading heeft het College van Burgemeester en Wethouders vernieuwde kaders en uitgangspunten voor het gebiedsgericht werken vastgesteld. Daarbij zijn de ambitie en de randvoorwaarden voor de uitrol van gebiedsgericht werken geactualiseerd.

Gebiedsgericht werken is gericht op het aan zet krijgen en laten van inwoners en andere organisaties, terwijl tegelijk de gemeente een bescheidener rol neemt bij het bepalen van de koers en het realiseren van plannen. Zodoende vraagt gebiedsgericht werken om een andere werkwijze van gemeentelijke kant, maar ook van inwoners en maatschappelijke organisaties die worden uitgenodigd om meer zelf te bepalen en ook zelf te doen. Sinds de pilot daar is afgerond, is gebiedsgericht werken in Hollandsche Rading inmiddels al meer gemeengoed. De activiteiten en overlegstructuren voor gebiedsgericht werken worden in Hollandsche Rading verder uitgebouwd.

Uitbreiding
Met het in meerdere gebieden opstarten van het gebiedsgericht werken, beogen Burgemeester en Wethouders een olievlekwerking, zodat gebiedsgericht werken op steeds meer plekken en op steeds meer beleidsterreinen leidt tot concrete resultaten, waarin inwoners de hoofdrol spelen.

Het College heeft besloten om het gebiedsgericht werken proactief op te starten in allereerst Westbroek en in een deel van De Bilt. 'In Westbroek sluiten wij aan op actuele thema's zoals wateroverlast. In de kern De Bilt zijn wij voornemens om een visie te ontwikkelen in de geest van de toekomstige Omgevingswet, voor achterblijvende gebieden.'
[HvdB]