Er kwamen meer dan 200 reacties op het plan binnen. Het GNR zegt nog steeds de opdracht te hebben de natuurgebieden aan elkaar te verbinden.
Er kwamen meer dan 200 reacties op het plan binnen. Het GNR zegt nog steeds de opdracht te hebben de natuurgebieden aan elkaar te verbinden.

Kapplannen blijven verdeeldheid brengen

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Het plan voor de aanleg van de Natuurverbinding Hoorneboeg is met minimaal een jaar uitgesteld. Dat heeft het dagelijks bestuur van het Goois Natuurreservaat (GNR) 26 mei besloten, vanwege de grote kritiek op het plan. Het GNR wil, dat de zorgen van omwonenden goed worden bekeken en dat ze worden betrokken bij de toekomstige nieuwe planvorming van het project.

In de afgelopen weken kwamen er meer dan 200 reacties op het plan binnen, de meesten van mensen die in de buurt van het gebied wonen. Het GNR gaat de komende maanden een aanpak opstellen, die moet waarborgen dat omwonenden en gebruikers van natuurgebieden bij de planvorming mee kunnen denken en inbreng kunnen leveren. Die aanpak gaat ook gebruikt worden bij besluitvorming bij andere grote projecten in natuurgebieden van het GNR. 'Het natuurbelang staat bij ons uiteraard voorop, we hebben nog steeds de opdracht de natuurgebieden Hoorneboegse Heide en het Hilversums Wasmeer (ten noorden van Hollandsche Rading) aan elkaar te verbinden', lichtte interim voorzitter GNR Heerschop toe, 'maar dat hoeft niet strijdig te zijn met belangen van omwonenden en gebruikers van het natuurgebied. Daarom willen we omwonenden actief met ons mee laten denken'.

Motie
Over die oorspronkelijke plannen van het GNR met de mogelijke kap van 85 hectare bomen was veel onrust ontstaan. Een motie tijdens de gemeenteraadsvergadering van 26 mei van Beter De Bilt, CDA en VVD vroeg het college om het GNR te vragen om de plannen op te schorten, zodat de gemeente een standpunt kan innemen. Toch leidden het nut en de noodzakelijkheid van de motie nog tot uitvoerige discussie. Voor- en tegenstanders waren allen te rade gegaan bij partijgenoten in allerlei gremia (Hilversumse gemeenteraad, Provinciale Staten van Noord Holland etc.) De voorstanders van de motie vonden het opmerkelijk dat het Biltse College als participant in het GNR niet op de hoogte bleek van deze plannen en verzochten het College de onrust en bezorgdheid bij het GNR alsnog en opnieuw kenbaar te maken. De expliciete vraag hierbij was er bij het GNR op aan te dringen, dat er een externe milieueffectrapportage wordt opgesteld, voordat definitief over de plannen gaat besloten worden. Het voorstel is aangenomen.