. Uit Maartensdijk nemen o.a. v.l.n.r.: Sarina Schlebaum, Wim van de Bunt, Leo van de Goede en Wim Staudt. deel aan 's werelds grootste wandelevenement.
. Uit Maartensdijk nemen o.a. v.l.n.r.: Sarina Schlebaum, Wim van de Bunt, Leo van de Goede en Wim Staudt. deel aan 's werelds grootste wandelevenement.

Maartensdijkers in de Vierdaagse Nijmegen

Algemeen Algemeen

door Kees Diepeveen

Van 19 t/m 22 juli wordt de 100ste Vierdaagse van Nijmegen gelopen. Een wandelevenement, dat van oorsprong is ontstaan voor militairen en is uitgegroeid tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Vanwege het jubileumjaar mogen dit jaar 5000 deelnemers extra meedoen en is de 55 km afstand toegevoegd. Onder de wandelaars zijn zeker 15 Maartensdijkers.

De eerste Vierdaagse Afstandsmarsen werden in 1909 gehouden. De 306 mannelijke deelnemers konden vanuit 15 verschillende plaatsen in Nederland starten. Men moest 140 km afleggen in vier dagen, 35 km per dag. De marsen werden georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBvLO), opgericht in 1908. Nu lopen rond 50.000 deelnemers vier dagen lang in Nijmegen en omringende gemeenten, waarbij zij afhankelijk van hun leeftijd en geslacht in totaal 120, 160, 200 en alleen dit jaar 220 kilometer afleggen op weg naar de Via Gladiola en het felbegeerde – inmiddels Koninklijk erkende – Vierdaagsekruis.

Deelnemers
Veel inwoners van Maartensdijk hebben de Vierdaagse van Nijmegen al gelopen. De meest bekende loper is kapper Hans Stevens, die dit jaar aan zijn 41ste Vierdaagse begint. Een vijftal deelnemers uit Maartensdijk kijkt uit naar dit evenement. Aan het woord komen Leo van de Goede (6e maal - 30 km), Wim Staudt (24e maal - 30 km), Sarina Schlebaum (2e keer - 40 km), Wim van de Bunt (12e maal - 30 km) en Elly de Wilde (11e maal - 40 km).

Magie
Alle deelnemers geven aan dat de sfeer fantastisch is. Elke dag weer is een groot feest met als apotheose de laatste dag met de beroemde intocht in Nijmegen over de Via Gladiola naar de finish. Wim Staudt: 'Onderlinge samenhang onder de deelnemers is fantastisch. Iedereen is vrolijk en je hoort geen onvertogen woord. Ik vind het vergelijkbaar met de magie van de Elfstedentocht'. Elly: 'Ik loop met een vaste groep mensen. Kijk er elk jaar weer naar uit. De pret begint al met de gezamenlijke voorbereiding'. Leo: 'Dronken studenten die je de stad uit dragen en al die gezinnen onderweg die drank, hapjes uitdelen en zelfs hun toilet beschikbaar stellen. Het is een superfeest'.

Koning erbij
De 100ste Vierdaagse zal een bijzonder karakter krijgen. Sarina: 'De feesten er om heen zullen nog uitbundiger zijn dan andere jaren. Er is voor de 100ste ook een Stertocht georganiseerd waarbij mensen vanuit de provinciehoofdsteden een deel van een traject lopen naar Nijmegen'. Leo:' Ik heb een wandelshirt besteld met 100 erop. Ik hang niet zo aan tradities maar dit vind ik bijzonder'. Elly:' Er is ook een 100ste Vierdaagse-lied gemaakt'. Wim van de Bunt: 'Ik reken er op, dat dit jubileumjaar extra feestelijk zal zijn. Onderweg en vooral op de dag van de intocht'.   

Inmiddels is bekend, dat de koning een deel van de intocht op 22 juli zal bijwonen. De deelnemers vinden het mooi, dat de Koning er is temeer omdat de Oranjes toch een kleine traditie met de Vierdaagse hebben. Immers Prins Claus en Bernhard junior hebben de Vierdaagse ook gelopen.

Voorbereiding
De lopers hebben zich degelijk voorbereid. Leo: 'Vanaf december iedere zondag 25 km gelopen. De laatste weken 2 x 25 km per week'. Wim van de Bunt: 'Vanaf maart een- of tweemaal per week 25 km en op 4 juni een tocht van 30 km. Ik heb ook speciale wandelschoenen, die fantastisch lopen". Wim Staudt: 'Vanaf november regelmatig tochten gelopen van 20 tot 25 km, o.a. de Tweedaagse van Blankenberge in België en de Kippentocht in Katwijk'. Sarina: 'Vanaf maart ongeveer 350 km getraind. Ook de 2daagse van Amersfoort gelopen. Als je dat haalt haal je Nijmegen ook'. Elly: 'Vanaf oktober iedere maand gelopen. Gestart met 25 tot 30 km en opgebouwd naar 35 tot 40 km. Ook de Bloesemtocht en de Veluwse Wandeltocht gelopen'.

Beleving
Iedere loper beleeft het traject anders. Wim van de Bunt: 'De zwaarste dag is mij de tweede dag, wanneer we rond Wijchen lopen. Dat vind ik een eentonige en saaie wandeling'. Sarina:' Daar ben ik het mee eens. Lange rechte stukken zonder publiek'. Leo: 'Ik heb niet echt dagen, waar ik tegenop zie maar de derde dag over de Zevenheuvelenweg in Groesbeek vind ik wel pittig'. Wim Staudt: 'Ik moet echt op gang komen. Heb moeite met de eerste dag. Dit jaar heb ik meer getraind om beter door deze dag heen te komen'. Elly: 'Zie tegen geen enkele dag op, vooral niet als we over dijken lopen dan geniet ik alleen maar van de vergezichten'.

Sfeer
Het vijftal heeft uiteraard memorabele ervaringen. Leo: 'De eerste keer liep ik met mijn dochter. Helaas werd ze na één dag ziek. Heb ook veel met haar getraind. Heerlijk om veel tijd met je dochter door te brengen'. Sarina: 'De fantastische sfeer onder deelnemers en toeschouwers. Maar ook Engelse bobby die het verkeer regelde. Hij was met pensioen maar komt voor de 100ste Vierdaagse zijn act weer opvoeren'. Wim, Wim en Elly: 'De afgelasting vanwege de extreem hoge temperaturen in 2008. Wij waren vroeg vertrokken en ook allemaal al binnen toen het bericht kwam dat er twee mensen overleden en heel veel mensen onwel geworden waren. Opmerkelijk was dat vrijwel niemand direct naar huis ging. Vanwege de onderlinge entourage en sfeer bleven vele wandelaars nog in Nijmegen en omgeving'.   

Beveiliging
Ieder groot evenement brengt risico's met zich mee. Hoe denken de Maartensdijkers daar over? Wim van de Bunt:' Vermoed wel, dat er extra veiligheidsmaatregelen genomen worden, vooral als de Koning er is'. Sarina:'Veiligheid is altijd belangrijk. Je ziet overal politie. Daar voel ik me veilig bij". Wim Staudt: 'Reken vooral op extra beveiliging van de doorkomstplaatsen, waar ook defilé gelopen wordt. In de grotere plaatsen gaat dat met fanfares, bordessen met gemeentebesturen en genodigden en vertegenwoordigers van defensie'. Leo: 'Je bent niet bang maar denkt er wel eens aan. In het dagelijks leven wordt ons ook gevraagd alert te zijn; dat geldt hier evenzeer'.

Op 19 juli vetrekken de deelnemers. De starts voor de verschillende afstanden liggen tussen 4.00 uur en 8.00 uur. Via www.4daagse.nl zijn per dag de ontwikkelingen te volgen.

Elly de Wilde behaalde vorig jaar haar gouden kruis voor 10 maal de Vierdaagse lopen.