Leerlingen van Het Zonnewiel luisteren naar een verhaal over de kracht van de zon.
Leerlingen van Het Zonnewiel luisteren naar een verhaal over de kracht van de zon.

Nieuwe zonnepanelen op vrijeschool Het Zonnewiel

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Onder veel belangstelling vond woensdag 11 mei de officiële opening plaats van de zonnepanelen op vrijeschool Het Zonnewiel aan Weltevreden 6 in De Bilt. Voordat de officiële plechtigheid begon werd door de schoolkinderen een lied ten gehore gebracht en een verhaal verteld over de kracht van de zon.

'De zonnepanelen hebben wij al in januari op het dak laten monteren'. Aan het woord is Hilde van Drunen, PR-lid van vrijeschool Het Zonnewiel. Zij vervolgt: 'Onze school heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, niet alleen aan de binnenkant van het gebouw, maar nu dus ook aan de buitenkant. Omdat de gemeente in 2030 energie-neutraal wil zijn, besloot onze school in zee te gaan met BENG!. In samenwerking met de gemeente en vele partners binnen De Bilt werkt zij hard aan de doelstelling 'voor 2030 neutraal zijn'. Heel toevallig is Roel, één van de ouders op onze school, ambassadeur voor BENG!, dus een afspraak met deze organisatie was snel gemaakt. Al snel volgde het besluit om zonnepanelen te laten plaatsen. Op deze manier dragen wij, als school, ook ons steentje bij aan de doelstelling van De Bilt en kunnen wij 'onze eigen broek ophouden', zoals Roel het zo mooi verwoordde tijdens de opening'. Wim Oosterhuis, directeur van de school, vult aan: 'Voorheen heette onze school 'Rudolf Steinerschool', maar wij waren niet echt tevreden over deze naam en besloten de naam te veranderen in Het Zonnewiel. Nu is de cirkel dus rond'.

Groen
Het Zonnewiel heeft niet alleen 'duurzaamheid' hoog in het vaandel staan, maar vindt ook de natuur om ons heen belangrijk, alles om ons heen is met elkaar verbonden. Oosterhuis: 'Wij hebben het geluk in een groene gemeente te wonen en/of te werken. Onze kids op school zijn dan ook vaak in de natuur te vinden. Zij kunnen niet alleen lekker voetballen op het plein, maar ook in bomen klimmen of verstoppertje spelen. Aan de achterkant van de school hebben wij een moestuin, houden wij bijen en hebben wij een kippenhok, dat door de derdeklassers wordt verzorgd. De eieren worden weer verkocht. Op deze manier willen wij iedereen laten kennismaken met de wereld om ons heen'.

Kunstroute
Op 21 en 22 mei opent de school haar deuren voor bezoekers van de Kunstroute. Acht kunstenaars laten hier niet alleen schilderijen en tassen zien, maar ook keramiek en illustraties. Van Drunen: 'Ook voor kinderen is op school van alles te doen en voor de bezoeker is dat dan gelijk weer een mooie gelegenheid om onze nieuwe zonnepanelen te komen bewonderen'.