V.l.n.r. Wethouder Anne Marie ’t Hart, Veroniek Clerx, Anne Doedens en Arie-Jan Ditewig (voorzitter Online Museum). (foto Frans Poot)
V.l.n.r. Wethouder Anne Marie ’t Hart, Veroniek Clerx, Anne Doedens en Arie-Jan Ditewig (voorzitter Online Museum). (foto Frans Poot)

Biltse forten onderdeel Unesco Werelderfgoed

Algemeen

door Henk van de Bunt 

Het Onlinemuseum De Bilt presenteerde vrijdag 19 april in de Kunstgang van gemeentehuis Jagtlust een tentoonstelling over het cultureel-historische en landschappelijke belang van de Biltse forten, als onderdeel van het Unesco Werelderfgoed.

Wethouder Anne Marie ’t Hart: ‘Vandaag openen we de tentoonstelling over de Hollandse Waterlinies binnen onze gemeente. Een onderwerp waar we best eens wat langer bij stil mogen staan. De Hollandse Waterlinie heeft namelijk onlangs de status van UNESCO Werelderfgoed verkregen. Dat is alleen weggelegd voor het meest bijzondere erfgoed in de wereld. En daarvan hebben wij een deel binnen onze grenzen. We zouden het eigenlijk van de daken moeten schreeuwen. Gelukkig hebben we een organisatie die dat voor ons doet. Anne Doedens is een van de specialisten op dit gebied en heeft ons al meerdere keren op zijn eigen boeiende en verrassende manier meegenomen in het verhaal van deze bijzondere structuur. En wat we niet onthouden van zijn verhaal, kunnen we op de tentoonstelling nog terugkijken’.

Blij 
‘Ik kan niet genoeg herhalen hoe blij de gemeente is met organisaties als het Online Museum; het is een erg belangrijke voorziening voor onze inwoners om meer over de eigen geschiedenis te leren. Dit doet het Online Museum al jaren met steeds weer nieuwe verhalen en informatie op hun website. En ik wil hier graag nogmaals hun belangrijke onderzoek over het slavernijverleden noemen. U kunt het boek nog steeds in de boekhandel verkrijgen. Ga het lezen. Een extra woord van dank aan het Online Museum - en specifiek Veroniek Clerx -, voor de snelheid waarmee zij deze tentoonstelling konden maken. Er viel opeens een gat in de programmering van de Kunstgang en het Online Museum wilde direct meewerken om dit op te vullen’.

Digitaal
Aan de basis van de presentatie ligt de digitale rondleiding over de historie van de Waterlinie die het Online Museum De Bilt recent opende op www.onlinemuseumdebilt.nl. Daarin wordt het verhaal verteld van de ontwikkeling van de verdedigingslinie in de verschillende dorpen die nu deel uitmaken van de gemeente De Bilt. Nog steeds heeft De Bilt een aantal forten binnen de gemeente, maar vroeger waren dat er meer. De Hollandse waterlinie werd tijdens het Rampjaar 1672 ontwikkeld en vanaf 1815 uitgebouwd tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Toen Duitsland halverwege de 19e eeuw als de nieuwe mogelijke vijand werd gezien, versterkte men de linie omstreeks 1870. In die tijd ontstonden Biltse forten Voordorp en Ruigenhoek. De infanteriestelling ‘Werken van Griftenstein’ dateert uit begin 20e eeuw. In 2021 is de Hollandse Waterlinie, en daarmee de Biltse forten, op de lijst van Wereld Erfgoed van Unesco geplaatst.