Peter Weyers werd geïnstalleerd als tijdelijk raadslid voor de fractie van GroenLinks.
Peter Weyers werd geïnstalleerd als tijdelijk raadslid voor de fractie van GroenLinks.

Raad akkoord met startnotitie Aardgasvrije Wijk Brandenburg-West

Algemeen

door Guus Geebel

De gemeenteraad stelde op 25 april na hoofdelijke stemming met 20 stemmen voor en 6 tegen de startnotitie ‘Brandenburg-West aardgasvrij’ ongewijzigd vast. Het college krijgt daarmee de opdracht om twee scenario’s te vergelijken. Drie amendementen ingediend door Ralph Jacobs (VVD) en een amendement ingediend door Rinus Scheele (GroenLinks) werden verworpen. Een motie ingediend door Forza De Bilt wordt na hoofdelijke stemming met 6 stemmen voor en 20 tegen eveneens verworpen.

Een motie in gediend door Arie Vonk Noordegraaf (SGP) werd unaniem aangenomen. De motie met als onderwerp ‘Draagvlakmeting varianten Brandenburg-West aardgasvrij’ vraagt het college een draagvlakmeting uit te voeren onder alle eigenaar-bewoners en eigenaar-verhuurders in Brandenburg-West over de aardgasvrije varianten in de wijk, met dien verstande dat zij een vrijblijvende voorkeur kunnen uitspreken voor een of geen van beide varianten. De motie vraagt het college ook om alle eigenaar-bewoners en eigenaar-verhuurders in de voorgenomen vrijblijvende keukentafelgesprekken objectieve informatie te bieden over de individuele consequenties van deze varianten. Verder om de uitkomsten van de draagvlakmeting met de raad te delen voor de behandeling van het besluit over de uiteindelijke variant. De motie vraagt verder om in het voorjaar van 2025 te komen met een raadsvoorstel over een definitieve oplossing voor de wijk.

Warmtebedrijf
In de eerste termijn voeren fracties het woord en stellen vragen aan portefeuillehouder Krischan Hagedoorn. De wethouder gaat in op de ingediende amendementen van de VVD die hij ontraadt. Als antwoord op de vraag van Arie Vonk Noordegraaf over het gelijkwaardig wegen van scenario’s zegt de wethouder: ‘Het warmtenet kan alleen maar gelijkwaardig meegewogen worden vanwege de subsidie. Dat geeft ons de mogelijkheid om de enige lokale bron die wij hebben te exploiteren. Als we een warmtebedrijf gaan hanteren in de gemeente, wil het college dat dit een publiek warmtebedrijf wordt en moeten we weten hoe we dat in de toekomst in willen richten. Over de netcongestie zegt hij dat warmte- en bronnetten bijdragen aan het ontlasten van het elektriciteitsnet.

Subsidie
De wethouder wil geen alternatieve invulling van de subsidie overwegen. Als het bronnet niet kan worden gerealiseerd gaat het geld terug naar het Rijk, want er zijn voorwaarden aan de subsidie.’ Over warmtenetten die in het land mislukken zegt hij dat dit hoge temperatuur warmtenetten zijn en wij te maken hebben met een lage temperatuur warmtenet dat succesvol te implementeren is. Iedereen kan op het gas blijven totdat de raad besluit dat het moet stoppen. Na de tweede termijn van de raad antwoordt wethouder Hagedoorn op vragen over de subsidie voor het bronnet: ‘De subsidie is aangevraagd voor techniek, te weten het bronnet. Het Rijk heeft op basis van het bronnet de subsidie verstrekt. In de beschikking staat een paragraaf over wezenlijke wijziging. Er is ambtelijk contact gezocht met de subsidieverstrekker hoe zij hierin staan en het Rijk heeft negatief geantwoord op omzetting van de bron voor de pilot Aardgasvrije Wijk subsidie.’        

Benoemingen
Peter Weyers werd geïnstalleerd als gemeenteraadslid van de GroenLinks-fractie. Hij vervangt tijdelijk Eveline van der Aa wegens ziekte. Joyce Le Comte werd benoemd tot plaatsvervangend griffier en Rogier van der Wal werd geïnstalleerd als voorzitter van de Rekenkamercommissie De Bilt, als opvolger van Anouk van Aarsen. Zij legden alle drie de ambtsbelofte af.


Peter Weyers werd geïnstalleerd als tijdelijk raadslid voor de fractie van GroenLinks. 

Brandenburg-West gaat aardgasvrij.