De jarige Marten Mobach met burgemeester Sjoerd Potters.
De jarige Marten Mobach met burgemeester Sjoerd Potters.

Felicitaties voor 104-jarige Marten Mobach

Algemeen

Donderdag 15 juni was het 104 jaar geleden dat Marten Mobach in Franeker werd geboren. Burgemeester Sjoerd Potters kwam de jarige thuis feliciteren met deze respectabele leeftijd. Een grote hoeveelheid kaarten toonde aan dat hij heel familieleden, vrienden en kennissen heeft. Ook zijn voormalige werkgever de Koninklijke Marechaussee was hem niet vergeten en bracht bloemen.

Marten was de oudste in een gezin met zeven kinderen. In 1940 kwam hij bij de Koninklijke Marechaussee en kreeg een opleiding in Apeldoorn. Na de opleiding is hij op veel plaatsten gedetacheerd geweest. In de oorlog zat hij in Westbroek en na de bevrijding in Utrecht. In 1944 trouwde hij en er kwamen vier kinderen, elf kleinkinderen en veel achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen. Zijn vrouw overleed in 1999. Op de huidige woonplek kwam hij in 1994 wonen, nadat hij bijna vijf jaar in Duitsland gedetacheerd was geweest in Schöppingen. Hij werd daarna geplaatst in Amsterdam als bijstand bij de gemeentepolitie. 

Onderscheidingen

Om honderd te worden geeft hij als advies: ‘Lichtvoetig door het leven gaan en niet alles op je schouders meenemen.’ De onderscheidingen die hij heeft ontvangen vindt hij hoogtepunten in zijn leven. ‘Ik ben een van de weinigen die twee Koninklijke Onderscheidingen heeft gekregen. Hij werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau, kreeg de Eremedaille in de Orde van Oranje-Nassau in zilver met de Zwaarden, het Verzetsherdenkingskruis, het Mobilisatiekruis en de Inhuldigingsmedaille 1948. Tijdens de inhuldiging van Koningin Juliana moest Marten Mobach de Belgische koningin-moeder Elisabeth met de motor escorteren. Hij werd bij haar geroepen en ze zei dat hij normaal een medaille van België had gekregen, maar door de Belgische koningskwestie met Leopold kon dat niet. Ze gaf hem vijfhonderd gulden die uiteindelijk van de generaal in de pot van de marechaussee gestort moest worden.

Genieten

Marten Mobach accepteert dat de huidige tijd anders dan vroeger is. Hij verblijft regelmatig voor langere tijd in zijn stacaravan in Garderen waar hij geniet van de stilte. De dokter noemt hem kerngezond. Marten kookt niet zelf maar betrekt en geniet van kwaliteitsmaaltijden van Landwaart uit Maartensdijk, die hij in de magnetron opwarmt. Een kennis zorgt ervoor dat hij iedere vrijdag vis krijgt. Zaterdag 17 juni werd ter gelegenheid van zijn verjaardag een groot familiefeest gehouden in Boerderij Fortzicht in Groenekan.

[door Guus Geebel]