Maike Pijnappel: ‘Wat me ook erg aanspreekt is dat Theater in ’t Groen altijd op speciale locaties speelt die een stuk zoveel extra sfeer mee kunnen geven’.
Maike Pijnappel: ‘Wat me ook erg aanspreekt is dat Theater in ’t Groen altijd op speciale locaties speelt die een stuk zoveel extra sfeer mee kunnen geven’. Foto: Copyright: BDM STUDIO

Theater in ’t Groen speelt King Arthur

Algemeen

Komend weekend (10-12 juni) wordt weer een voorstelling door Theater in ’t Groen gespeeld, dit keer over de beroemde Arthur-legende. Aan zo’n voorstelling gaat heel wat vooraf.

Auteur Timon Blok vertelt dat hij al jaren rondliep met het idee om over Koning Arthur een theaterstuk voor Theater in ’t Groen te maken. Zijn fascinatie voor deze legende is oud: op school al schreef hij er zijn geschiedenisscriptie over. Het prachtige verhaal van de Middeleeuwse koning sloot voor zijn gevoel heel goed aan bij zijn eerdere stukken voor Theater in ’t Groen. Het thema van de wereldverbeteraar, die moeite heeft met de realiteit en in dramatische persoonlijke relaties verzeild raakt, spreekt nog steeds sterk tot de verbeelding. Het leek hem mooi om dit verhaal nu eens vanuit twee heel verschillende perspectieven te vertellen.

Regisseurs:
Omdat Timon Blok naar Deventer verhuisde en afscheid nam als artistiek leider van Theater in ’t Groen, werden twee nieuwe regisseurs gezocht en gevonden: Arie de Mol en Maike Pijnappel. Arie de Mol is een grote man met een indrukwekkende carrière als artistiek leider van verschillende professionele theatergezelschappen. Hij heeft daarnaast ook altijd met amateurgezelschappen gewerkt en de acteurs van Theater in ’t Groen voelen zich vereerd dat ze met hem kunnen werken. Arie: ‘Ik vind het werken met amateurs inspirerend, omdat je in relatief korte tijd zoveel ontwikkeling bij hen kunt zien. Ze zijn vaak heel leergierig en pikken veel op. Het verhaal over Koning Arthur is een prachtige legende met grote symbolische waarde, die goed laat zien dat je het in deze wereld met alleen idealisme niet redt’. Hij grijnst: ‘Dit is wel de eerste keer in mijn leven dat ik werk met een stuk dat ik niet zelf uitgezocht heb. Maar ik heb hiervan geleerd dat je gaandeweg toch van een stuk kunt gaan houden’.

Maike Pijnappel is jong en haar enorme enthousiasme is aan alles voelbaar. Ook zij werkt graag met amateurs. Maike: ‘Het is superleuk om met deze enthousiaste groep acteurs te werken, en er samen met hen echt ons stuk van te maken. Wat me ook erg aansprak is dat Theater in ’t Groen altijd op speciale locaties speelt die een stuk zoveel extra sfeer mee kunnen geven’. 

Spannend
Timon vindt het spannend om te zien wat de regisseurs van zijn stuk gemaakt hebben. Arie: ‘Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven, switch graag tussen tragedie en komedie en het wordt beslist anders dan wat Timon ervan gemaakt zou hebben. Het is spannend om te zien hoe Timon kijkt naar wat wij ervan gemaakt hebben’. Datzelfde zegt Maike: ‘Ik heb er samen met de acteurs zoveel mogelijk ons eigen stuk van gemaakt. Het is spannend om te zien wat het publiek hier straks van mee gaat krijgen en hoe die in hun hoofd deze twee zo verschillende voorstellingen combineren tot hetzelfde verhaal, welk linkje ze leggen’.

Bent u ook benieuwd naar deze voorstellingen over de prachtige middeleeuwse legende van Koning Arthur? Er zijn nog kaartjes. U kunt ze bestellen op de website van Theater in ’t Groen: www.theaterinhetgroen.nl.