Het oranje verlichte gemeentehuis in 2020.
Het oranje verlichte gemeentehuis in 2020.

Gastlessen over geweld tegen vrouwen op scholen in Bilthoven

Algemeen

Ook dit jaar zetten Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven en de Gemeente De Bilt zich samen in voor de internationale campagne Orange the World die geweld tegen vrouwen onder de aandacht brengt. 

Leden van de Soroptimistclub gaan gastlessen geven op Het Nieuwe Lyceum en de Werkplaats Kindergemeenschap om jongeren bewust te maken van het probleem. Op donderdag 25 november opent wethouder Madeleine Bakker de campagne bij de Werkplaats.

Orange
Om geweld tegen vrouwen en meisjes een halt toe te roepen, organiseren de Verenigde Naties dit najaar voor de achtste keer de internationale campagne ‘Orange the World’. In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven - een netwerkorganisatie van vrouwen voor vrouwen - gaat gastlessen geven aan middelbare scholieren, gedurende de campagneperiode van 25 november tot en met 10 december.

Bewustwording
Tijdens de les vertellen twee slachtoffers van geweld in korte filmpjes over hun situatie. Via prikkelende stellingen, feiten en cijfers en een actieve opdracht doorbreekt het lesmateriaal het taboe op het praten over dit type geweld. Het zet leerlingen aan tot nadenken en maakt duidelijk wat de impact van geweld kan zijn op de korte én lange termijn. Tjitske Visscher, mede-ontwikkelaar van het lesmateriaal: ‘Door bij jongeren de bewustwording te verhogen, hopen we dat ze geweld tegen vrouwen leren herkennen. Dat is de eerste stap om het te kunnen bestrijden of zelfs voorkomen’. 

Kleur van hoop
De kleur oranje staat internationaal symbool voor een hoopvolle toekomst, zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. In navolging van vele landen wereldwijd zullen in ons land tientallen gemeenten en provincies gedurende de 16 dagen durende campagne bijvoorbeeld een gebouw of standbeeld met oranje licht beschijnen. In onze gemeente zal gemeentehuis Jagtlust oranje kleuren.

 

!