Logo vierklank.nl
Foto:

Wielertalent Casper van der Woude ontwikkelt zich snel

Het gezegde: wat goed is komt snel, is zeker van toepassing op dit 21-jarige wielertalent uit Westbroek. Zowel in 2020 als in 2021 werd hij districtkampioen Midden Nederland bij de Beloften onder 23. Casper hoopt dat de profploegen deze resultaten opmerken en hem gaan volgen of een stageplaats aanbieden in hun beloftenteam. 

door Kees Diepeveen

De resultaten mogen er zijn. Tweemaal achter elkaar districtkampioen is een hele goede prestatie. Ook heeft hij dit jaar een 2e plaats behaald in het Belgische Maas Mechelen, een 3e plaats bij een koers in Usquert, 2e geworden in de proloog van het finaleweekend van de clubcompetitie in Sittard en samen met zijn wielervereniging Jan van Arckel afgelopen weekend een 3e plaats op het Nederlands kampioenschap ploegentijdrijden. Mooie resultaten in dit lastige door corona beïnvloedde seizoen waar wedstrijden en dus podiumplaatsen schaars zijn!

Schaatsen
Voordat Casper zich geheel op het wielrennen ging richten heeft hij vanaf 8ste geschaatst. Ondanks dat hij zich niet volledig focuste op het schaatsen kon hij op 18-jarige leeftijd toch nog meekomen in de subtop van Nederland. Echter had hij inmiddels besloten te stoppen met schaatsen om zich geheel te richten op het wielrennen. In de zomerperiode hield hij zijn conditie op peil op de racefiets en dat ging hem erg goed af. Mensen met verstand van de sport zagen potentie en adviseerde hem zich op het wielrennen te gaan richten. Dat advies nam hij ter harte en is inmiddels bij de Beloften onder 23 een renner waar rekening mee gehouden wordt.

Topamateurs
Casper vertelt enthousiast over zijn entree in de wielrennerij: ‘In mijn laatste schaats-jaar kwam ik in contact met Cees den Toom, van MB2sport Wielerschool en ging hij zich over mij ontfermen. Vorig jaar ben ik serieus gestart met fietsen maar door Corona heb ik slechts 1 wedstrijd gereden. Inmiddels was ik lid geworden van De Volharding in Utrecht waar ik trainingswedstrijden ging rijden. Door het ontbreken van echte wedstrijden heb ik vorig jaar zomer gebruikt om flink te trainen. Samen met mijn trainer heb ik hard gewerkt aan inhoud, kracht en conditie, dat heeft me goed gedaan. Inmiddels rijdt Casper voor de formatie van Jan van Arkel. ‘Ik rijd bij de Beloftenploeg en hoop me daar zo goed te kunnen ontwikkelen dat ik een contract verdien bij een Professioneel team. Dat houdt in: een salaris en vergoeding van materiaal. Bij mijn huidige team kan ik een goed programma rijden met verschillende typen wedstrijden waarin ik mij kan ontwikkelen en ervaring kan opdoen. Uiteindelijk moet dat ertoe leiden dat ik mijn ultieme wens kan verwezenlijken: prof worden. Ik wil eruit halen wat erin zit en de top bereiken. Tot op heden rij ik goede uitslagen, dat motiveert’.

Droom
In zijn schaatsperiode was Casper best wel onzeker. Maar sinds zijn goede resultaten met wielrennen is het vertrouwen gegroeid en gelooft hij in zijn droom. Casper:’ Ik leef en train voor het wielrennen! Mijn inzet is meer dan 100%! Ik train 15 tot 25 uur gemiddeld per week. Dat heeft te maken met de koersen die ik in een week rijd. Wat ook meetelt is dat ik ZZP’er ben en drie dagen per week werk. Dat is nodig om bijvoorbeeld mijn materiaalkosten te dekken. Mijn trainingsuren maak ik de andere twee dagen, de weekenden en de avonduren. Op trainingskamp train ik soms wel 30 uur. Ik moet wel oppassen dat ik in de trainingen doseer en niet altijd op mijn top rijdt ook al doe ik dat graag. Maar door de juiste mensen om mij heen zoals een trainer en voedingscoach krijg ik steeds meer vertrouwen en dat zie je terug in mijn resultaten. Uiteindelijk wil ik mee kunnen doen in wedstijden zoals de klassiekers: de Ronde van Vlaanderen en Strade Bianche.

Valpartij
Natuurlijk zijn er niet altijd successen te vieren. Vrijdag 17 september was Casper bij een wielerkoers in Giessen betrokken bij een flinke valpartij met als gevolg bot- en peeskneuzingen aan knie, heup en schouder en schaafwonden over zijn hele lijf. Dat betekende een week herstellen en daarna weer kracht opbouwen met fietsen. Casper:’ Dat hoort er soms ook bij maar ik ben inmiddels weer hersteld en kijk uit naar de laatste drie koersen in de Onder 23 competitie waaraan ook Franse en Belgische ploegen deelnemen. Hiervoor ga ik nog een week op trainingskamp in Italië zodat ik me volledig kan focussen en snel mijn conditie weer terug kan vinden’. 

Casper gelooft in zijn kansen om de profstatus te kunnen bereiken en zet zich daarvoor dagelijks voor de volle 100% in. Met zijn familie, vriendin, trainer en voedingscoach die ook zijn mogelijkheden zien en in zijn kansen geloven hoopt Casper nog een jaar in het Beloftenteam te rijden om daarna weer een stap te kunnen zetten naar zijn ultieme droom: professional worden.        

Meer berichten