Logo vierklank.nl
Sofie met vaste Repair Cafe bezoeker Harry Sesink Clee. (foto Frans Poot)
Sofie met vaste Repair Cafe bezoeker Harry Sesink Clee. (foto Frans Poot) (Foto: )

Sofie Bakker gaat voor duurzaamheid en verbinding

Wie het Repair Café in bij WVT heeft bezocht, heeft daar ongetwijfeld Sofie Bakker gezien. Zij is een van de bezige bijen die zorgt dat alles picobello loopt. ‘Ik kan hier lekker concreet bezig zijn en geniet ervan als ik mensen samen bezig zie’. 

In het Repair Café kun je met vrijwilligers je kapotte spullen repareren. In De Bilt draait dit Café als een tierelier. Het is er vaak druk. Mensen die nog moeten wachten zitten gezellig rond een tafel te praten of te lezen. Even later zie je ze met een reparateur over hun kapotte apparaat gebogen om het raadsel op te lossen. Sofie wordt daar na 9 jaar nog steeds warm van. ‘De reparateurs ervaren dat ze van betekenis zijn en de bezoekers merken dat er vrijwilligers zijn die hen met veel plezier helpen’. Sofie vervolgt: ‘Allerhande spullen worden gered van de afvalberg en mensen hebben een gezellige middag, waardoor ze het misschien ook wel minder nieuwe dingen aanschaffen’.

Geweldloos Communiceren
In het dagelijkse leven is Sofie trainster in Geweldloze Communicatie. Dan gaat het om echt naar elkaar luisteren en goed de boodschap achter de woorden op te pikken. Sofie: ‘Je herkent het vast wel. Je gaat in een gesprek harder praten of je herhaalt je zinnen als je het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt. Maar dat kan anders. Als we leren luisteren en praten zonder oordelen, dan werkt dat positief door in gesprekken, in relaties en organisaties. En uiteindelijk ook in een groter geheel zoals de gemeente De Bilt. Het is mijn passie om verbinding en gemeenschap terug te brengen in onze ge-individualiseerde samenleving’.

Achter de schermen
In 2009 stond Sofie aan de wieg van Transition Town (TT) de Bilt, daaruit ontstond het Repair Cafe Bilthoven, en een actieve energiewerkgroep die later opging in de energiecoöperatie BENG! .Ook bracht ze, via TT de Bilt, mensen met elkaar in contact die de moestuin ‘De Biltse Biet’ hebben opgezet. ‘Als ik een kans zie om mensen met elkaar in verbinding te brengen om het hier in De Bilt duurzamer te maken, dan doe ik dat natuurlijk’.

Wil jij ook duurzaamheid stimuleren in de gemeente? De Biltse Week van de Duurzaamheid (9-18 oktober) heeft als thema #bethechange. Maak het verschil door te doen wat jij belangrijk vindt. Meld je activiteit via www.duurzaamdebilt.nl of bezoek activiteiten in de duurzaamheidsweek. Je kunt ons ook volgen op Facebook: duurzaamdebilt.

Op 10 oktober van 11.00 tot 14.30 uur is weer het Repair Café in de WVT aan de Talinglaan 10 in Bilthoven. Ben je geïnteresseerd in geweldloos communiceren? Kom dan naar de workshop hierover van 14.00 tot 15.00 uur ook op 10 oktober bij de WVT. Graag vooraf aanmelden via: sofie@inverbinding.net. Voor algemene informatie: www.inverbinding.net.

(Joanne Penning)

Meer berichten