Logo vierklank.nl
Twee heideblauwtjes in het Noorderpark.
Twee heideblauwtjes in het Noorderpark. (Foto: )

Fotografie in gemeente De Bilt

door Walter Eijndhoven

Regelmatig krijgt de redactie van De Vierklank mooie foto’s onder ogen van enthousiaste fotografen uit de zes kernen. Twee weken geleden stuurde een fotograaf uit Bilthoven een foto van de komeet Neowise. Een komeet die pas over 7.000 jaar weer te zien is. Tijd om eens langs te gaan bij deze fotograaf.

Al sinds zijn jeugd heeft Eugène Jansen uit Bilthoven belangstelling voor fotografie. Overal waar hij heen gaat, de camera is zijn trouwe metgezel. ‘Sinds mijn pensionering als scheikundige bij het RIVM heb ik, naast mijn vrijwilligerswerk, alle tijd om vaak op pad te gaan met mijn camera’, vertelt Jansen. ‘Of ik nu naar Beukenburg ga of naar Westbroek, overal zijn wel mooie plaatjes te schieten en dat doe ik dan ook graag’.

Analoog

Met zestien jaar was hij al met fotografie bezig en kocht hij zijn eerste camera, een analoge Topcon. Maar ook camera’s gaan met hun tijd mee en Jansen ging, net als de meeste fotografen, over op digitale fotografie. Tot vier jaar geleden. Jansen: ‘Mijn jongste zoon ging op vakantie naar Australië en kocht een Pentax K70. Hij was zo enthousiast over deze camera, dat ik besloot mijn oude camera aan de wilgen te hangen en ook een Pentax te kopen. Deze camera heeft één heel groot voordeel: alle lenzen passen nog op de camera. Bij andere cameramerken passen oude lenzen vaak niet meer op de nieuwe camerabody en heb je niets meer aan je oude, vaak toch dure, lenzen. Bij de K70 is dat dus niet het geval’.

Brandpunt

Jansen zocht een goede lens die voor veel doeleinden te gebruiken is. Hij kwam uit bij een zoomlens van 55-300 mm, maar vond deze uiteindelijk toch niet scherp genoeg. Hij ging over op een lens van 300 mm met een vast brandpunt. ‘Over deze lens ben ik meer dan tevreden’, vertelt Jansen. ‘Hij voldoet aan al mijn eisen. Het mooie van deze lens is dat het eigenlijk een 455 mm lens is, dus voor het fotograferen van vogels is deze heel goed te gebruiken’.

Lui

Vogels kijken is een grote hobby van Jansen en hij is dan ook vaak in het bos te vinden. ‘Vanuit mijn tuin stap ik zo het Leyense bos in. Daar valt zoveel te fotograferen. Of het nu een roodborst is of een grote bonte specht. Maar ook een ree is een mooi onderwerp. En laatst had ik mijn eerste boommarter kunnen vastleggen. Die heb ik toen ook naar de redactie van De Vierklank gestuurd’. Jansen vindt zichzelf een “luie” fotograaf. Hij neemt de camera mee op een wandeling en fotografeert wat hij tegenkomt. ‘Ik fotografeer niet vanuit een schuilhut, waarbij je uren moet zitten en afwachten of een dier wil langskomen. Ik wandel gewoon en zie wel wat op mijn pad komt. Vaak zijn dat vogels, behalve in de maanden juli en augustus. Veel vogels houden zich dan rustig en zijn moeilijk te fotograferen. Dan is het voor mij tijd om mij volledig op vlinders te storten. Ook een mooi en fleurig onderwerp’.

Neowise

De laatste foto van Jansen betreft komeet Neowise, een komeet die eens in de 7.000 jaar langskomt op zijn reis door de onmetelijke ruimte. ‘Mijn zoon maakte mij attent op de komeet en zei dat ik eens moest proberen een mooie foto te maken. Ik las al dat ik ‘s nachts op een open plek de beste kans had op een foto. Mijn oog viel op de Korssesteeg in Westbroek. Een open gebied waar weinig mensen komen. Nou, dat had ik dus mis. Toen ik daar arriveerde, om 23.00 uur ‘s avonds, stonden overal auto’s geparkeerd. Met nog meer camera’s. Een vreemde gewaarwording om midden in de nacht met zoveel fotografen te staan. Om 1.00 uur hield ik het voor gezien, met een paar mooie foto’s’.

Naast lid van een aantal vogel- en natuurverenigingen is Jansen sinds dit jaar geabonneerd op het blad Natuurfotografie. Hiervan heeft hij al veel opgestoken. Dat is mooi, want dan kan hij de resultaten naar De Vierklank sturen en kunnen lezers weer genieten van zijn foto’s.

Meer berichten