Vanaf de balustrade volgen de bewoners van Dijckstate de feestelijkheden.
.
Vanaf de balustrade volgen de bewoners van Dijckstate de feestelijkheden. .

Dijkstate doet proef met keukenbakje

Algemeen

door Kees Diepeveen

De bewoners van Woon- en zorgcentrum Dijckstate in Maartensdijk gaan een jaar lang meewerken aan een proef om groente-, fruit- en tuinafval en met name etensresten gemakkelijker naar de container te brengen. Hiervoor is op donderdag 4 juni aan de bewoners een keukenbakje verstrekt.

Uit onderzoek is gebleken dat een derde van het restafval uit GFT-afval bestaat. De gemeente vindt dat zonde en heeft ingezet op een betere afvalscheiding zodat grondstoffen beter hergebruikt kunnen worden. Van GFT-afval wordt bijvoorbeeld compost en biogas gemaakt en wordt groene stroom opgewekt. Waar deze problemen zich extra manifesteren is bij hoogbouw met centrale scheidingsfaciliteiten op de begane grond. Om voortdurend heen en weer geloop te vermijden, wat een hinderpaal is voor gedegen afvalscheiding, is aan de bewoners van het Woon- en zorgcentrum Dijckstate dat uit drie verdiepingen bestaat gevraagd om gedurende een jaar ervaring op te doen met het gebruik van de uitgereikte keukenbakjes.

Fruitvliegjes
De keukenbakjes zijn luchtdoorlatend van gerecycled kunststof. In het bakje komt een speciaal zakje van composteerbaar plastic. De ventilatieopeningen in het bakje zorgen ervoor dat het keukenafval uitdroogt. Hierdoor worden geuroverlast en fruitvliegjes beperkt. Indien nodig kan het bakje in de vaatwasser. Van de uitreiking van de keukenbakjes maakten gemeente en bewonerscommissie Dijckstate er een feestelijke bijeenkomst van die door de bewoners vanwege coronamaatregelen vanaf de balustrade voor hun appartementen werd bijgewoond. Om 14.00 uur startte de bijeenkomst met een optreden van zangeres Marian, die vanuit het atrium de bewoners toezong, wat zeer in de smaak viel.

Terug naar 100
Wethouder Anne Brommersma was aanwezig om luister bij te zetten aan de bijeenkomst en ook vanuit het atrium aan de bewoners uit te leggen hoe belangrijk het is om afval te scheiden en vooral etensresten in de Gft-container te krijgen. Gemeente De Bilt hecht zeer aan afvalscheiding vanuit milieudoelen en heeft een campagne ingezet onder het motto: terug naar 100. Twee jaar geleden werd 200 kg restafval per jaar per huishouden weggegooid. Maar trots meldde de wethouder dat 1 jaar later dit al was teruggebracht naar 130 kg per huishouden in De Bilt. Piet Burgerink, adviseur van de gemeente vertelde de bewoners nog dat 5 jaar onderzoek heeft uitgewezen dat afvalscheiding in hoogbouw echt een landelijk probleem is. Daarom is deze proef om groente- fruit- en etensresten te scheiden en middels de keukenbakjes makkelijker naar de container te brengen van belang.

Nadat Coby Merkens van Mens De Bilt en betrokken bij deze proef de bewoners nog verraste met een tegoedbon van de gemeente voor de zorgboerderij van €3,50 sloot zangeres Marian de feestelijke bijeenkomst af.