Blij met het eindresultaat.
Blij met het eindresultaat.

Bureninitiatief voor meer ‘groene daken’

Algemeen

De Waterweg in De Bilt is weer een stukje groener. Zes straatgenoten legden sedum op het dak van hun uitbouw, erkerdakje of schuur. Een gezamenlijke actie, die goed beviel. 

‘Minder warm op de werkkamer’, ‘fijn voor de bijen’, ‘houdt CO2 vast’: iedereen had weer een ander motief om positief te reageren op het voorstel van één van de buren om samen groene dakbedekking te bestellen. Zo kwam het, dat op de ochtend van 22 mei een grote vrachtwagen 70 m2 sedum afleverde en grote rollen voor de ondergrond. Samen werd die bestelling per adres verdeeld en ieder ging aan de slag met het eigen dak, om na afloop voldaan foto’s te mailen: ‘Zere rug, maar het is gelukt! Hierbij het resultaat’. 

Samen doen scheelt
De actie vloeide voort uit een eerder bureninitiatief in oktober vorig jaar. Toen wisselden ruim 50 bewoners van de Waterweg ervaringen uit op een bijeenkomst over energiebesparing waarbij ook BENG! veel informatie leverde. Sindsdien zijn er mailgroepen per thema, om tips en ervaringen te delen, zoals dit idee uit de mailgroep ‘groen dak’. Naast gezellige contacten zorgde de collectieve actie voor staffelkorting en werden afleverkosten geschrapt. En elk adres kreeg een gratis kilo mest toe.

Isolerend
Sedum beschermt en isoleert, voor meer koelte ‘s zomers en meer warmte ’s winters. En het houdt regenwater vast, zodat er minder rechtstreeks en onbenut het riool in gaat. Bovendien: het staat leuk en bijen en andere insecten zijn er blij mee. De lichtgewicht-variant kan op elk dak en het onderhoud is makkelijk: water geven hoeft niet of nauwelijks en twee keer per jaar wat mest is genoeg.

Ook zoiets doen met de straat? Meer informatie via: energieke.waterweg@gmail.com (Alies Vos)

Afbeelding
!