Logo vierklank.nl
Ook op het Maertensplein kun je veilig in de rij staan.
Ook op het Maertensplein kun je veilig in de rij staan. (Foto: )

Veilig in de rij op het Maertensplein

door Henk van de Bunt

Op de redactie van menig TV- programma komen de laatste tijd steeds dezelfde vragen terug: ‘Verspreidt het (corona-)virus zich buiten sneller of juist niet?’ ‘Kan de wind het coronavirus meters verder meenemen, waardoor je meer dan 1,5 meter afstand moet houden?’ vraagt iemand zich af. Deze vragen zijn in deze tijd extra relevant, want ook in deze gemeente - bijv. op het Maartensdijkse Maertensplein - staan rijen wachtenden voor de winkels. Hoe groot is de kans op besmetting in zo'n rij?

De antwoorden vinden we ook op veel sites; ‘De belangrijkste 'besmettingsroute' van het coronavirus is inmiddels bekend: dit gaat via druppels, die een besmet persoon uit-hoest of uit-niest. Die druppels komen niet ver, vrijwel nooit verder dan 1,5 meter. Dus: wanneer iedereen netjes op afstand in een rij staat en elkaar geen handen geeft, dan is er weinig aan de hand

Een woordvoerder van het RIVM zegt het zo: ‘Anderhalve meter is een veilige afstand. We gaan ervan uit, dat mensen, die ziek zijn, thuis zitten. En dus niet in een rij gaan staan hoesten en proesten. Als mensen zich aan die regels houden is anderhalve meter dus veilig’.

Meer berichten