Joost aan service tijdens een training.
Joost aan service tijdens een training.

Topsport op een laag pitje tijdens Coronacrisis

Sport

- Tennis -

door Kees Diepeveen

Wat doen topsporters in deze moeilijke tijden waarin de sportagenda leeg is voor de aankomende maanden. Veel grote toernooien zijn uitgesteld, wedstrijden afgelast of uitgesteld en competities gestopt. Wat voor een ritme bouwen topsporters op om de conditie en de focus vast te houden. Ditmaal geeft de 18 jarige fulltime tennisser Joost van der Linden uit Groenekan een inkijkje in zijn aangepaste dagelijkse sportleven.

Het leven van een fulltime tennisspeler houdt in dat je dag in dag uit je best doet om jezelf te verbeteren en dichter bij je doel te komen. En het ultieme doel van Joost is professional worden. Hier wordt natuurlijk veel voor getraind. Tennistraining en fysieke ontwikkeling gaan hierbij hand in hand. Maar naast deze twee belangrijke facetten spelen bijvoorbeeld ook goede voeding en voldoende slaap een belangrijke rol in zijn fulltime tennisleven. In de huidige situatie is trainen onmogelijk bij de tennisscholen waar Joost zijn trainingsarbeid verricht. Samen met zijn trainers probeert hij er het beste van te maken. 

Privébaan 

‘Sinds de lockdown heb ik niet meer kunnen trainen met mijn trainers bij de Tennis Academy Kockx in Amersfoort en bij Bogtstra & Kempers Tennis Academy in Doorn’ aldus Joost: ‘maar ik houd natuurlijk nauw contact met hen over eventuele mogelijkheden. Zo heb ik volgende week een privébaan kunnen regelen, waar Dennis Kockx en ik eindelijk weer samen kunnen trainen waarbij we ons natuurlijk wel houden aan de restricties die nu van kracht zijn. De trainingen bij Tjerk Bogtstra zijn groepstrainingen, dus die zullen pas echt weer aanvangen op het moment dat de overheid dat weer toelaat’.

Workouts

Evenals de meeste topsporters dat doen traint Joost veelal thuis. Overdag doet hij 1 of 2 workouts van rond een uur waarbij hij probeert zowel zelfstandig te trainen als onder online begeleiding van zijn fysieke coach Etienne Hartevelt. Joost:’ Ik loop ook 1 of 2 keer hard in de week. Deze combinatie van trainingen houdt mij zo fit mogelijk voor het moment dat het seizoen eindelijk kan beginnen. Het technisch werken is thuis wel erg lastig. Het enige wat mogelijk is, is om samen met mijn broers of mijn vader in de tuin over te volleren, zodat we zoveel mogelijk gevoel behouden’.

Tenniscompetitie

Het voornaamste doel van de tennisser uit Groenekan is nu de competitie in Nederland. Joost speelt in de hoofdklasse van de tenniscompetitie bij Alta Amersfoort. Daarop is nu zijn focus voornamelijk gericht omdat waarschijnlijk de tenniscompetitie het eerst volgende wedstrijdseizoen zal zijn. Joost verwacht dat de toernooien pas later weer georganiseerd zullen worden. Al zijn trainingsarbeid is er dus op gericht om er zo goed mogelijk te staan op welk moment ook de tenniscompetitie weer van start gaat.

Future-toernooien

Joost staat momenteel rond plaats 70 op nationale ranking. Hij speelt mee op het Nederlands Kampioenschap en de hoogste toernooien in Nederland. Ook speelt hij mee op internationale “Future-toernooien in het laagste ATP-level. ‘Al die toekomstige resultaten bepalen mijn nationale en later mijn internationale ranking in het tenniscircuit en zullen bepalend zijn voor het verwezenlijken van mijn ultieme doel: het bereiken van de professionele status, aldus Joost, ‘daar licht mijn focus. Ook in deze moeilijke periode houd ik mij dat voor ogen. Ik ben de net uitgekomen Netflix-serie over het leven van Michael Jordan aan het kijken. Zien hoe deze legend zijn leven inrichtte rond zijn sport is zeer inspirerend en bewonderenswaardig. Dit spreekt mij zeer aan. In het tennis is mijn grootste idool Roger Federer vanwege zijn gigantisch natuurlijk talent. Zijn tennis ziet eruit als poëzie. Daarnaast valt natuurlijk de ongelooflijke mentale en fysieke kracht van Djokovic en Nadal niet te ontkennen, dus ook naar hen kijk ik zeer op’. Spelers om je af en toe eens heel voorzichtig aan te spiegelen.