De gedenktegel van Kunst en Genoegen. (foto Koos Kolenbrander)
De gedenktegel van Kunst en Genoegen. (foto Koos Kolenbrander)

Philippe van der Zeeuw bezielt klei

Algemeen

door Henk van de Bunt

Philippe van der Zeeuw uit Maartensdijk werkt aan een kunstwerk t.g.v. herdenking van 75 jaar bevrijding. Burgemeester Sjoerd Potters kwam vorige week een kijkje nemen hoe ver de vorderingen zijn en liet zich bijpraten over baktemperaturen en kleuren van keramiek.

Tijdens het zoeken naar informatie over pottenbakkers ontdekte Koos Kolenbrander een artikel in het Utrechtsch Nieuwsblad van zaterdag 7 september 1963, met op de foto's o.a. Philippe van der Zeeuw (toen nog) uit Utrecht. In zijn 'Kiek van februari 2006 vertelt Koos, dat Philippe van der Zeeuw sinds 1984 als zelfstandig kunstenaar aan de dr. J.J.F. Steijlingweg in Maartensdijk woont. Aan de hand van dit artikel maken we hernieuwd kennis met de keramist.

Zo vlug als water
Philippe van der Zeeuw is in 1939 in de wijk Wittevrouwen te Utrecht geboren. Na de lagere school ging hij bij zijn vader aan de slag, die achter het huis aan de Bollenhofsestraat 106 de Eerste Nederlandse papieren brillen-etui-fabriek dreef. Philippe maakte bij zijn vader in de fabriek uitschuifbare kartonnen brillendoosjes. Al vrij jong was hij bekend in de zwemsport. Hij behaalde als wedstrijdzwemmer de eerste plaats bij het Nederlands kampioenschap op de Bosbaan in Amsterdam en bereikte internationaal een tweede plaats.

Pottenbakker
Op een zeker moment kreeg hij via een vriendinnetje belangstelling in het pottenbakken. In de avonduren volgde hij lessen beeldhouwen, keramiek en tekenen en in zijn werk ontwikkelde hij zich tot een expert in het glazuren. Moeilijk werk, dat een zekere vaardigheid vereiste. De sneldrogende laag glazuur dient in één handbeweging egaal zonder druppels of strepen op het aardewerk te worden aangebracht. Omstreeks 1966 is Philippe voor zichzelf begonnen. Waarschijnlijk mede door zijn bekendheid via de zwemsport kreeg zijn werk al snel belangstelling van de pers. Soms ontving hij grote en dikwijls eervolle opdrachten, zoals een bestelling van de studentenvereniging het Chor om 900 Johny Walker bierpullen te maken of prijsbekers voor het Vara-jazz concours in Loosdrecht. Ter ere van het wereldkampioenschap Judo van Anton Geesink maakte Philippe in opdracht een grote schaal, die later tijdens een tentoonstelling is gestolen.

Hoog bezoek
Een tijdje woonde en werkte hij achtereenvolgens aan de Koesteeg in Amersfoort en in een oude boerderij aan de Hoefseweg in Hoogland waar hij in 1977 bezoek kreeg van Beatrix en Claus die hun belangstelling voor het pottenbakkersvak toonden. Ook maakte Van der Ende's productiebedrijf opnamen van Philippe achter de draaischijf in een show met Andre van Duin en Corrie van Gorp. Vanaf 1984 woont hij aan de Steijlingweg in Maartensdijk. Daar restaureerde hij de grote vazen, die oorspronkelijk op stenen zuilen stonden bij het in 1920 afgebroken landhuis Beukenburg aan de Nieuwe Weteringseweg. De vazen zijn later meegegaan naar het huidige verpleeghuis Snavelenburg in Maarssen. Begin jaren '70 maakte hij een herdenkingstegel voor de muziekvereniging Kunst & Genoegen. Regelmatig geeft hij ook nog cursussen keramiek.

Beatrix en Claus in 1977 bij Philippe in het atelier op bezoek. (foto Koos Kolenbrander)
Burgemeester Sjoerd Potters komt poolshoogte nemen