Logo vierklank.nl
Wethouder Madeleine Bakker en Nicolette Kunze hebben zojuist een oranje lamp ingedraaid.
Wethouder Madeleine Bakker en Nicolette Kunze hebben zojuist een oranje lamp ingedraaid.

Jagtlust kleurt oranje tot 10 december

Maandag 25 november ging 'Orange the World 2019' van start. Bij deze internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen is sinds 2014 het oranje verlichten van bijzondere gebouwen een onderdeel. Het eerste jaar kleurden onder meer Time Square, Empire State Building en de piramides en sfinx in Cairo oranje. In de gemeente De Bilt kreeg dit keer op initiatief van Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven gemeentehuis Jagtlust een oranje uitstraling.

door Guus Geebel

Nicolette Kunze is voorzitter van deze serviceclub, die zich inzet voor de bescherming van de rechten van vrouwen en meisjes die minder bedeeld zijn dan de vrouwen die deel uitmaken van deze club. Kunze dankt in haar toespraak de gemeente De Bilt voor hun initiatief om voor het oranje kleuren van gebouwen in De Bilt gemeentehuis Jagtlust aan te bieden. Zij overhandigt wethouder Madeleine Bakker de Pin die bij deze campagne hoort. Madeleine Bakker draait vervolgens samen met Nicolette Kunze een oranje gloeilamp in de fitting van een lantaarn naast de entree van Jagtlust, waardoor het gemeentehuis nog meer oranje kleurt.

Zestien dagen
Inmiddels doen meer dan honderd landen aan de campagne tegen geweld tegen vrouwen mee. In Nederland deden vorig jaar vijfentwintig gemeenten mee, dit jaar al zo'n honderd. In Nederland nemen UN Women Nederland, de Unie van Soroptimistclubs Nederland en Zonta Nederland het voortouw in deze campagne. Zij doen dat onder meer door gemeenten en provincies op te roepen een gebouw, fontein, standbeeld of ander object tussen 25 november en 10 december tijdens deze '16 Days of Action against Violence' oranje te kleuren. De nationale start van 'Orange the World 2019' vond twee uur na de start bij Jagtlust in Utrecht plaats met medewerking van de ministers Ingrid van Engelshoven en Sigrid Kaag.

Meer berichten