Logo vierklank.nl
In een volgepakte Sint Maartensdijk zingt AZM haar jubileumfeest.
In een volgepakte Sint Maartensdijk zingt AZM haar jubileumfeest.

Prachtig jubileumconcert AZM

In een tot op de laatste plaats bezette St Maartenskerk in Maartensdijk heeft het Algemeen Zangkoor Maartensdijk AZM op zondag 17 november het 50-jarig jubileum gevierd met een indrukwekkend jubileumconcert. Met een gevarieerd repertoire, dat een kleine afspiegeling was van muziekstukken, die AZM door de jaren heen heeft gezongen, wist het koor de bezoekers van begin tot eind te boeien.

door Kees Diepeveen

Voorzitter Dienke Grootenhuis heette alle bezoekers welkom en stelde het NASKA-ensemble voor dat samen met AZM-pianiste Mirjam van der Veen de begeleiding verzorgde. Ook heette zij eregasten pastor de Wit en wethouder Madeleine Bakker-Smit welkom. Het programma was in blokken verdeeld, het Gloria van Vivaldi, overgaand in Volksmuziek en gevolgd door bekende Engelse songs en een blok bekende Musicalstukken. Afgesloten werd met het grootse Highland Cathedral. Koorlid Ben Pieters gaf bij de blokken Volksmuziek en Engelse songs uitleg over keuze en betekenis van de muziekstukken.

Vivaldi
Het openingsstuk van het concert is het Gloria van Vivaldi in een ingekorte versie zonder de solistische delen. Het koor bracht zes koordelen op prachtige wijze ten gehore. In het blok Volksmuziek vertolkte het koor de nummers Scarborough Fair van Simon en Garfunkel en Morning has broken van Cat Stevens in een mooi arrangement van dirigent Stephan Pas. Een bijzondere uitvoering betrof een traditioneel Zweeds volkslied dat voor het jubileum in het Noors werd uitgevoerd. Een knappe prestatie van het koor. Hierna volgde een intermezzo van het ensemble.

Visitekaartje
Vervolgens zong het koor haar Engelse repertoire. De Spanish Serenade en het nummer As Torrents in Summer van componist Edward Elgar werd op gloedvolle en overtuigende wijze gezongen. Het koor gaf met de vertolking van Song for Athene haar visitekaartje af. Heel ingetogen en afgewisseld met uitbundige en krachtige zang waarbij de overgangen vloeiend verliepen. Ook bij het blok Musical toonde het koor zich in zijn element. Met flair werden Somewhere uit de West Side Story, Why God why en Sun and Moon uit Miss Saigon en Memory uit de musical Cats vertolkt.

Doedelzakspeler
Hierna nam wethouder Madeleine Bakker-Smit het woord om AZM namens de gemeente De Bilt te feliciteren met het jubileum waarbij zij tevens haar bewondering uitsprak voor de prestaties van koor en ensemble. Het concert werd afgesloten met het grootse Schotse muziekstuk Highland Cathedral. Het muziekstuk werd extra groots door de opkomst van een snaredrummer en een doedelzakspeler. Hierdoor werd het een overweldigend slot wat het beste uit het koor en orkest haalde. Een langdurig en enorm applaus gaf de waardering weer voor dit concert. Dirigent Stephan Pas is erin geslaagd om samen met koor, pianiste Mirjam van der Veen en het ensemble een prachtig jubileumconcert te verzorgen dat door de bezoekers enorm is gewaardeerd.

Na afloop van het concert werd de bezoekers nog een drankje aangeboden en vond er een receptie plaats voor koorleden en genodigden.

Meer berichten