Logo vierklank.nl

Dat wil ik 'effe' kwijt…..

Hoe maakt men een composthoop van bladeren?

De heer Copijn gaf in de vorige Vierklank aan, dat je de bladeren van bomen in de herfst in een composthoop moet opslaan, voor nieuwe voeding voor de grond. Maar ik kom van de polders, waar men tuinbouwgewassen teelt en geen bomen.

Dus ik kan wel kompost maken, maar dan van afval van tuinbouwgewassen, ook de resten uit de keuken, maar geen gekookte resten. Dat is dan vrij simpel: wissel 'natte' en droge delen voldoende af en je hebt na een jaar heerlijk ruikende compost. Natte delen bevatten stikstof en gaan dan ook stinken. Daarom moet je die laagsgewijs steeds afwisselen met droge delen, dus stengelachtige harde droge delen, welke veel koolstof bevatten. Dat noemen de geleerden de C/N-verhouding en met een goede verhouding daarin verteert alles heel goed en zorg je dat er geen stinkende plekken op je composthoop ontstaan.

Maar bladeren van bomen, zo heb ik geleerd, verteren moeilijk. Veel koolstof en weinig stikstof en bladeren zijn meestal zuur en verteren dan moeilijk of niet. Dat heb ik begrepen.

Maar hoe maak je dan toch goed verteerde, lekker ruikende compost van bladeren, en zijn er nog verschillen per boomsoort? En is die compost dan na een jaar goed voor je tuin, al dan niet onder bomen?

Hans Bruinsma, De Bilt

Meer berichten