Logo vierklank.nl
De ontwerpers van het Kommerbijbad met medewerkers van de bouwontwikkelingen in Bilthoven.
De ontwerpers van het Kommerbijbad met medewerkers van de bouwontwikkelingen in Bilthoven.

Leerlingen ontwerpen Kommerbijbad voor jong en oud

Vrijdag 14 juni presenteerden leerlingen van groep 6 van de Julianaschool een ontwerp voor een verblijfsgebied met zwembad op het voormalig Akotehterrein aan de Sperwerlaan in Bilthoven. De presentatie vond plaats in het oude infocentrum in de Kwinkelier voor klasgenoten en een aantal medewerkers die betrokken zijn bij de bouwontwikkelingen in Bilthoven Centrum en de Kwinkelier.

door Guus Geebel

Het fictieve bouwplan werd gemaakt in het kader van Dag van de Bouw en onderzoekend en ontwerpend leren. Samen met techniekjuf Marjolein Mak waren Matthijs, Roos, Nicolaas, Kirstie, Maaike, Anne-Sophie, Louise en Bas op 23 mei begonnen met het uitwerken van het plan, dat als naam Kommerbijbad kreeg. Eerst werd een locatie gezocht en daarna maakten ze een maquette. Aan de hand daarvan verzorgden ze hun presentatie. De kinderen vertellen dat ze eerst een plattegrond gemaakt hebben waarop hun ideeën werden ingevuld. Daarbij speelde duurzaamheid een grote rol. Zo worden voor het verplaatsbare dak bladeren gebruikt en ook andere gebruikte materialen zijn passend bij de omgeving.

De leerlingen hebben voor een zwembad gekozen omdat zwembad Brandenburg eigenlijk alleen maar binnen is. 'Daarom is het leuk om ook een buitenbad te hebben. Toen we begonnen wisten we eigenlijk al gauw dat het een zwembad voor zo'n 65 mensen moest worden voor jong en oud.' De oppervlakte die voor het project gebruikt kon worden bedraagt 2079 vierkante meter. De kinderen vinden dat de gemeente de kavel eigenlijk niet moet verkopen en zelf het beheer moet hebben. Het project heeft enkele leerlingen zo geboeid dat ze aangeven best architect te willen worden. Na de presentatie werd een champagnetoost uitgebracht.

Meer berichten