Logo vierklank.nl
Vijf inwoners van De Bilt krijgen het robotje Tessa 9 maanden te logeren.
Vijf inwoners van De Bilt krijgen het robotje Tessa 9 maanden te logeren.
Ouderen

Robotzorg doet zijn intrede in De Bilt

Zorgrobot Tessa komt in juli 2019 op proef wonen in de gemeente De Bilt. Tessa is een kleine, sociale robot die ondersteunt bij de structuur van de dag. De vrolijk ogende 'tinybot' geeft gesproken suggesties en herinneringen voor activiteiten en dagelijkse routines. Het biedt een vorm van zorg voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel of met beginnende dementie, ook wanneer de zorgverlener of mantelzorger niet aanwezig is.

Op tijd eten, de krant uit de brievenbus halen, een muziekje opzetten, weten of de mantelzorger of familie al onderweg is: Tessa helpt cliënten om actief én op de hoogte te blijven. En hoewel de kleine robot geen zorg overneemt, ontlast het wel de mantelzorger; die kan op afstand via een eenvoudige app op telefoon of tablet instellen wat Tessa op welk moment zegt. Juist ook op momenten dat een cliënt alleen is.

Sociaal
Wethouder Brommersma: 'Natuurlijk vervangt Tessa geen mensen. De robot neemt ook geen zorg over. Ik geef toe: aanvankelijk was ik sceptisch over de robotisering in de zorg vanwege het sociale aspect dat daarbij kan ontbreken. Bij Tessa spreekt mij dit aan: de benadering is juist sociaal. Het draagt bij aan goede sfeer in huis en zorgt voor structuur, ook als een mantelzorger of familielid er even niet is."

Pilot
De robot heeft zich in een succesvolle pilot van een jaar al in de regio Arnhem en Nijmegen bewezen. In de gemeente De Bilt wordt gestart met een pilot van vijf robots. Zorgdienstverlener De Bilthuysen kijkt in overleg met het Sociaal Team De Bilt wie er aanspraak kan maken op zo'n robot. Gedurende de pilot zijn er geen kosten voor de gebruiker van Tessa. Na negen maanden wordt er een evaluatie uitgevoerd en besloten of Tessa in De Bilt vaste voet aan de grond krijgt én of uitbreiding aan de orde is.

Meer berichten