Logo vierklank.nl
Leerlingen van Het nieuwe Lyceum in de musical 'Mamma Mia'.
Leerlingen van Het nieuwe Lyceum in de musical 'Mamma Mia'.
Kunst & Cultuur

Een teerling geworpen door ijskoude goden

'Verkwist je emoties niet, stort al je liefde over mij uit,' die oproep werd gezongen in de jaarlijkse schoolmusical, die afgelopen week op Het Nieuwe Lyceum ten gehore werd gebracht: 'Mamma Mia'.

In vier uitverkochte voorstellingen vertelden leerlingen van HNL, in een aanstekelijke regie van Roman de Rijk, het enigszins onaannemelijke verhaal van de film Mamma Mia, gebaseerd op de nummers van ABBA, waarin een zeer sterk zingende en acterende Merel Tuitert de rol van Donna neerzette. In een aangrijpend 'The winner takes it all' zong ze op zeer emotionele wijze het wrede lot dat de goden ons soms beschikken: 'The gods may throw a dice, their minds as cold as ice…'

Een knappe prestatie, want het verhaal is eigenlijk volledig ongeloofwaardig (en werd bovendien te vaak ontsierd door onnodig grof taalgebruik): want welke jonge vrouw nodigt haar drie 'potentiële vaders' uit op haar trouwerij, om erachter te komen welke de echte is, en besluit vervolgens op haar huwelijksdag spontaan van haar trouwerij af te zien, omdat ze liever een wereldreis gaat maken? En welke moeder van de bruid neemt de plaats van haar dochter voor het altaar over om met een twee dagen geleden hervonden liefde in het huwelijk te treden?

Ongeloofwaardig of niet, de prestaties waren er niet minder om: solisten, orkest, koor en dansers stortten al hun emoties over het publiek uit en de hits van ABBA, die de stuwende kracht in deze voorstelling waren, werden dan ook vol overtuiging door de leerlingen vertolkt, zodat het publiek na afloop voelde: 'Mamma Mia, wát een voorstelling!'  (Peter Schlamilch)

Meer berichten