Logo vierklank.nl
Bram Dolman naast eigen werk.
Bram Dolman naast eigen werk.
Kunst & Cultuur

Bram Dolman exposeert in Bij de Tijd

In restaurant Bij de Tijd (Prof. Dr. H. Kamerlingh Onnesweg 14 in De Bilt) exposeert Bram Dolman tot en met het einde van januari met eigen werk. De expositie is tijdens de openingsuren van 'Bij de Tijd' te bewonderen.

door Henk van de Bunt

Al vanaf zijn jeugd bestaan er voor Bram Dolman drie hobby's: schaatsen, schaken en schilderen. Dolman: 'Bij het schaatsen en schaken gaan de jaren tellen, maar schilderen doe ik nog met evenveel plezier als vroeger. Landschap, stilleven en portret, elk thema heeft mijn interesse, maar landschap het meest. Door de Haagse School ontdekte ik de bijzondere sfeer van een winterlandschap.

Olieverf
Bram Dolman schildert o.a. stadsgezichten en landschappen. Hij doet dat het liefst met olieverf. Maar ook werken met acryl en tekenen met pen behoren tot zijn technieken. Het schilderen in olieverf heeft nog steeds de voorkeur bij het weergeven van landschappen en stadsgezichten: 'In deze techniek werk ik al sinds mijn jeugd. Mijn eindresultaten in olieverf, acryl of pentekening zijn altijd realistisch van karakter. De laatste jaren is het portret eveneens een interessant thema voor mij geworden. Mijn favoriete schilders zijn de Franse impressionisten en de landschapschilders van de Haagse en Larense school.'

Acrylverf
'Toen ik in 1946 mijn eerste olieverfschilderij maakte, bestond er nog geen acrylverf. Jarenlang was dus olieverf de belangrijkste materie voor mij. Ook het pentekenen en aquarelleren beoefen ik nog regelmatig. Sinds door mij de eigenschappen van acrylverf werden ontdekt, schilder ik tegenwoordig ook in acryl op doek of papier. Zoals altijd komt hierbij mijn voorkeur voor een realistische weergave van het onderwerp naar voren.

Meer berichten