Logo vierklank.nl
Dankzij goed 'debatten' gaan Hugo, Isa, Annelotte, Guusje, Jarno en Dunya door naar de finale.
Dankzij goed 'debatten' gaan Hugo, Isa, Annelotte, Guusje, Jarno en Dunya door naar de finale.
Jeugd

Het Nieuwe Lyceum door naar finale NK Debatteren

Vrijdag 30 november streden leerlingen van Het Nieuwe Lyceum (HNL) uit Bilthoven voor een finaleplaats bij het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Zo'n 450 leerlingen deden mee aan het debat. Uiteindelijk eindigde HNL als zesde en gaat zij door naar de finale.

door Walter Eijndhoven

Om een finaleplek te bereiken, gaat natuurlijk heel wat aan vooraf. 'Voor deze laatste voorronde in Haarlem heeft ons team zo'n vijftien uur geoefend', vertelt Annelotte, leerling van HNL. 'Vier tegen vier, met diverse stellingen'. Dat vele oefenen wierp uiteindelijk haar vruchten af. Annelotte: 'Het debat zelf ging hartstikke goed, met als onderwerpen onder andere ' alcoholaccijns' , 'LHBT' en ' stemplicht'. En nu hebben wij ons dus geplaatst voor de grote finale, op zaterdag 26 januari op de Universiteit Utrecht'.

Improvisatiestelling
'Wij bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of wij voor- of tegenstander moeten zijn', vult mede-debater Hugo aan. 'Soms zijn dat best lastige onderwerpen en je krijgt slechts 20 minuten voorbereidingstijd. Daarnaast krijg je ook nog een improvisatiestelling te horen, om het nog uitdagender te maken'.

Standpunt verdedigen
Al sinds 1998 organiseert de Stichting Nederlands Debat Instituut het NK Debatteren voor Scholieren. Met dit evenement hoopt zij leerlingen te prikkelen, overtuigender te laten spreken, zorgvuldiger te leren luisteren en nieuwsgierig te blijven. Tijdens de voorrondes en de finale moeten de teams, bestaande uit vier debaters, hun standpunt verdedigen. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten. Wanneer alle debaters hun speech hebben gehouden, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Meer berichten