Gelezen op www.klompenpaden.nl: ‘Wegens werkzaamheden aan de A27 kan het zijn dat er bij het startpunt van de Klompenpad-wandelroute aan de Groenekanseweg in Groenekan geen of weinig parkeergelegenheid is. Dit kan tot eind 2018 duren’. Fotograaf Reyn Schuurman constateerde daar ter plaatse, kijkend richting Hilversum, een geheel nieuw gegraven sloot naast een deel van de tijdelijk geplaatste scheren. Dit beeld is voor de snelweggebruiker tot
Gelezen op www.klompenpaden.nl: ‘Wegens werkzaamheden aan de A27 kan het zijn dat er bij het startpunt van de Klompenpad-wandelroute aan de Groenekanseweg in Groenekan geen of weinig parkeergelegenheid is. Dit kan tot eind 2018 duren’. Fotograaf Reyn Schuurman constateerde daar ter plaatse, kijkend richting Hilversum, een geheel nieuw gegraven sloot naast een deel van de tijdelijk geplaatste scheren. Dit beeld is voor de snelweggebruiker tot

A27 komend weekeinde afgesloten

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Van zaterdag 7 oktober 19.00 uur tot zondag 8 oktober 11.00 uur is de A27 tussen Utrecht-Noord en knooppunt Eemnes in beide richtingen afgesloten. Aannemerscombinatie 3Angle sloopt dan de fietsbrug Zwaluwenberg.

Persvoorlichter Melanie Mulder licht toe: 'Het slopen van de fietsbrug is nodig omdat de brug te smal is voor de straks verbrede A27. Een wegafsluiting is hiervoor noodzakelijk, omdat voor het slopen van de brug de weg wordt geblokkeerd. Dit komt doordat de brug uit één deel bestaat en de aannemer hem dus in zijn geheel naar beneden moet halen voor de sloop. Op de plek van de huidige brug komt een nieuwe fietsbrug. Deze is rond maart 2018 klaar. Er is bewust gekozen om de werkzaamheden buiten het recreatieseizoen uit te voeren, omdat dan de brug minder wordt gebruikt. Daarom startten de werkzaamheden na 1 september'.

Overige werkzaamheden
3Angle combineert de sloop met andere noodzakelijke werkzaamheden, om de afsluiting zoveel mogelijk te benutten en hinder voor de weggebruikers en omwonenden te beperken. Hiermee voorkomt men dat de A27 binnenkort opnieuw moet worden afgesloten. Zo gaat 3Angle de zandtransportband ter hoogte van Hilversum demonteren, middenbermen maaien en zogeheten portalen (dragers met matrixborden) plaatsen. Naar verwachting is de geluidhinder tijdens de werkzaamheden voor omwonenden beperkt.

Omleidingen
Automobilisten worden omgeleid over Amersfoort via de A28 en A1 en moeten rekening houden met een extra reistijd van ongeveer 10 minuten. Ter plaatse wordt de omleiding aangegeven met borden. Van 1 oktober 2017 tot maart 2018 kunnen wandelaars en fietsers gebruikmaken van de omleidingsroute via de onderdoorgang Vuurse Dreef in Hollandsche Rading, zolang er nog geen nieuwe fietsbrug is. Ook deze omleiding wordt ter plaatse met borden aangegeven. Voor fietsers betekent de tijdelijke route ongeveer 5 minuten extra reistijd.

Maatregel
De A27 tussen Utrecht-Noord en Bilthoven is sinds 11 september verbreed. Het verkeer kan nu op 3 rijstroken 120 km/h rijden. Hierdoor is de doorstroming verbeterd,
wat direct tijdwinst oplevert voor weggebruikers.

Vóór de verbreding ontstonden veel files vanwege de wegversmalling tussen Utrecht-Noord en Bilthoven. Het zorgde voor een knelpunt aan de oostzijde van Utrecht en vormde een bron van frustratie. Tijdens de werkzaamheden waren er al 3 smallere rijstroken met een maximumsnelheid van 90 km/h, de 3x90-maatregel. Dit is een manier om de doorstroming al tijdens werkzaamheden te bevorderen. Nu kunnen weggebruikers 120 km/h op 3 rijstroken rijden en daardoor sneller doorrijden. De werkzaamheden zijn echter nog niet geheel afgerond. Weggebruikers moeten dus op blijven letten.

Slim
Samen met aannemerscombinatie 3Angle doet Rijkswaterstaat er alles aan om de hinder tijdens werkzaamheden voor de omgeving en weggebruikers te beperken. Zo gebruikt men slimme bouwmethodes en plaatst men tijdelijke geluidschermen langs de A27 op locaties waar de bestaande schermen worden vervangen. Zo neemt het geluid van het verkeer voor omwonenden door het slopen van de bestaande schermen niet toe. Want er blijft altijd een scherm tussen de omwonenden en het wegverkeer staan. In augustus zijn tijdelijke schermen geplaatst bij Groenekan Oost en West (ter hoogte van de kruising met de Groenekanseweg). Nu volg(d)en de locaties Maartensdijk Oost en Hollandsche Rading Oost. In totaal plaatst 3Angle circa 3,5 km tijdelijke geluidsschermen op 7 locaties.

Doorwerken
De tijdelijke geluidschermen worden op betonnen barriers geplaatst en zijn inclusief barrier 3 m hoog. Achter deze tijdelijke schermen werkt 3Angle aan de wegverbreding, past de viaducten aan en bouwt nieuwe geluidschermen. Zodra een nieuw geluidscherm gereed is, wordt het tijdelijke scherm weggehaald. De barriers waar de schermen op staan functioneren op dezelfde manier als de reguliere vangrails en geleiden het verkeer bij een botsing. De veiligheid voor weggebruikers blijft hiermee gelijk.

Vanaf oktober starten in Hollandsche Rading de werkzaamheden aan de onderdoorgang Vuurse Dreef. RWS nodigt iedereen uit voor een informatiebijeenkomst op woensdag 4 oktober van 19.30 tot 21.30 uur in het Dorpshuis in Hollandsche Rading, Dennenlaan 57, Hollandsche Rading. De informatieavond wordt georganiseerd in de vorm van een informatiemarkt over hoe de weg wordt verbreed en wat de impact is voor de omgeving en weggebruikers. Ook wordt het inrichtingsplan voor o.a. natuur toegelicht.

Het slopen van de fietsbrug is nodig omdat de brug te smal is voor de straks verbrede A27.