De verkeerssituatie bij de ovonde aan de Nw. Weteringseweg komt er zo uit te zien.
De verkeerssituatie bij de ovonde aan de Nw. Weteringseweg komt er zo uit te zien.

Wegverbreding A27/A1 op schema

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

De wegverbreding van de A27 Utrecht Noord naar Hilversum verloopt zoals gepland. In aanloop naar de werkzaamheden zijn meerdere informatieavonden gehouden in afstemming met de dorpsraad Groenekan en Hollandsche Rading.

Persvoorlichter Melanie Mulder van Rijkswaterstaat: 'Vanaf juli dit jaar is aannemerscombinatie 3Angle gestart op het traject met o.a. de verbreding van het viaduct Groenekanseweg, het aanleggen van grondkerende constructies en het bouwen van geluidschermen. (o.a. het gat van Groenekan in het geluidscherm is bijna gedicht) Ook staan er tijdelijke vervangende geluidschermen. Op de A27 is de eerste extra rijstrook reeds opgesteld tussen Utrecht Noord en afslag Bilthoven'.

Participatie
'Naast fysieke werkzaamheden zijn en worden er per onderdoorgang participatieavonden gehouden. Bewoners, belanghebbenden en betrokken instellingen kunnen in Hollandse Rading, Groenekan en Maartensdijk meedenken over de inrichting van de ondergangen van de viaducten. Vraag die hierbij centraal stond was wat deze participanten belangrijk vinden voor de onderdoorgangen. Aanwezigen reageerden over het algemeen enthousiast over deze bijeenkomsten' aldus Melanie Mulder.

Verschuiven
Melanie Mulder: 'Nu de zomervakantie en de bouwvak alweer voorbij zijn, staan de komende tijd de nodige werkzaamheden op de rol. Onlangs startte de aannemer 3Angle met de voorbereidende werkzaamheden om bij het viaduct bij Bilthoven rijdekken te verschuiven. Eén rijbaan van de A27 in beide richtingen blijft beschikbaar en ook boven op het viaduct blijft steeds een rijbaan per richting beschikbaar. Om dit mogelijk te maken moeten de werkzaamheden over twee nachten worden verdeeld. 3Angle: 'Bij dit project hebben we gekozen om het werk zorgvuldig en met zo min mogelijk hinder, zowel voor de weggebruiker van de A27 als ook voor de mensen uit de omgeving,? uit te voeren. Daarom doen we het op deze manier. Voorbereidende werkzaamheden die hinder op kunnen leveren? doen we zoveel mogelijk overdag. Ons streven is dat voor de omgeving in de avond en nacht de hinder zeer beperkt zal zijn.' Belangstellenden kunnen kijken op de hinderkalender via website www.verbredingA27/A1.nl. Daar is meer te zien over het werk en de achtergronden'.

Ovonde
De aansluiting Bilthoven wordt aangepast omdat het geactualiseerde verkeersmodel aantoont dat er knelpunten gaan ontstaan. Deze knelpunten denkt men op te lossen door de huidige ovonde (ovale rotonde) te vervangen door een kruispunt met een verkeersinstallatie. Dit is een combinatie van verkeerslichten, detectielussen in het wegdek en camera's. Hiermee is het verkeer beter te monitoren en te regelen vanuit de verkeerscentrale Midden Nederland. De doorgaande route voor wandelaars en fietsers verplaatst men van de zuidzijde naar de noordzijde. Voor wandelaars blijft een voetgangersverbinding met een trappetje naar de bushalte aan de zuidzijde bestaan. De dassentunnels zullen onder de A27 door worden gelegd.

Maartensdijk
Viaduct Dorpsweg Maartensdijk wordt zowel aan de oost- als westzijde met 6,6 meter verbreed. Aan de oostzijde (dorpskant) van het viaduct wordt het geluidsscherm vervangen en aan de westzijde van het viaduct komen nieuwe geluidsschermen. Ook worden er nieuwe grondkerende constructies in de omgeving van Maartensdijk gebouwd. Tijdens de bouw blijft de onderdoorgang hoog genoeg voor hulpdiensten. Fietsers en voetgangers hebben altijd doorgang. Voor het overig verkeer zijn er slechts 8 nachtelijke afsluitingen. Van 20 september tot 23 september 2017 wordt tijdens nachtwerkzaamheden de grondkerende constructie aangebracht en van 25 tot 27 september - eveneens in de nacht - wordt er aan de damwand en de geluidsschermen gewerkt. 2 oktober 2017 starten werkzaamheden aan onderdoorgang Dorpsweg Maartensdijk

Viaduct Vuursche Dreef
Vanaf oktober starten in Hollandsche Rading de werkzaamheden aan de onderdoorgang Vuurse Dreef. RWS nodigt iedereen uit voor een informatiebijeenkomst op woensdag 4 oktober van 19.30 tot 21.30 uur in het Dorpshuis in Hollandsche Rading, Dennenlaan 57, Hollandsche Rading. De informatieavond wordt georganiseerd in de vorm van een informatiemarkt over hoe de weg wordt verbreed en wat de impact is voor de omgeving en weggebruikers. Ook wordt het inrichtingsplan voor o.a. natuur toegelicht.

Viaduct Vuursche Dreef wordt aan de oostzijde (Lage Vuurschekant) met 5 meter en aan de westzijde met 6,5 meter verbreed. Ook zullen er zowel aan de oost- als westzijde nieuwe geluidsschermen worden gebouwd. Daarnaast komt er een nieuwe grondkerende constructie aan de oostzijde van de A27.
Het dek van de huidige ovonde is momenteel opslagplaats van al het materieel.